Nechtík ako zázračný pomocník pre pokožku: Ako pomôže vašej tvári?

Už tisícročia pozná ľudstvo zázračné účinky nechtíka lekárskeho. Niet asi divu, že našiel bohaté uplatnenie aj v kozmetike.

19.05.2019 08:00
Výťažky z nechtíka lekárskeho sú pre pokožku... Foto:
Výťažky z nechtíka lekárskeho sú pre pokožku prínosom.
debata

Rastlinu s typickou vôňou a žiarivým oranžovým kvetom používali už v starovekom Grécku a Ríme či arabskom svete, jej účinky sa osvedčili pri liečbe a dezinfekcii rán. Tinktúry z nej sa aplikovali na popáleniny, ba dokonca na uštipnutia škorpiónmi. A neskôr sa nechtík a výťažky z neho využívali na dezinfekciu rán a ich rýchlejšie hojenie v prípade vojnových zranení.

Už pred stáročiami si však mnoho liečiteľov uvedomilo silu nechtíka aj v prípade starostlivosti o pokožku. Rastlinka pomáhala pri liečbe nepekných vyrážok, prípadne dokázala liečiť spálenú alebo zodratú kožu, zničenú napríklad aj ťažkou prácou.

Pleťový olej Clarifying Day Oil od Dr. Hauschka...
Vyživujúci pleťový krém s výťažkom z nechtíka a...
+4Hydratačný krém obohatený o sérum Calendula...

Aj preto nie je asi žiadne prekvapenie, že dnes sa nechtík využíva predovšetkým v starostlivosti o suchú pokožku a pokožku so sklonom k akné či problematickú kožu. Jeho upokojujúce a dezinfekčné účinky pomáhajú pleti tváre, ale stále patria aj medzi „európskych“ preborníkov v starostlivosti o kožu celého tela, špeciálne potom napríklad tvrdú a drsnú kožu nôh či rúk.

Vďaka obsahu flavonoidov a kyseliny linoleovej má veľmi dobré antibakteriálne účinky a pôsobí protizápalovo. Určite je preto vhodný aj pre senzitívnu pleť a podráždenú pokožku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #kozmetika #pleť #pokožka #podráždenie #suchá #nechtík

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....