Ošetrovať farbené vlasy len prírodnou kozmetikou? Zabudnite, dámy!

Popularita prírodnej kozmetiky, či už v prípade pleťovej, telovej alebo vlasovej, vás určite neobišla. Je naozaj taká prospešná?

12.04.2019 07:00
vlasy, žena, masáž Foto:
Starostlivosť o vlasy určite môže obsahovať aj prírodné zložky, ale nebojte sa ani trochu "chémie".
debata

Prírodné zložky nesú v sebe často naozaj množstvo živín, vitamínov a ďalších prospešných látok či zlúčenín, ktoré (teoreticky) môžu pomôcť.

Vyhýbať sa chemicky upraveným produktom, alebo kozmetike, ktorú vyvinuli odborníci v laboratóriách, je samozrejme voľbou, na ktorú má každá žena či muž právo. Operovať ale s argumentom, ako veľmi nám prospieva čisto prírodná kozmetika, však podľa mnohých odborníkov neobstojí.

„Nezabúdajme, že aj najväčšie alergény, ktoré pôsobia na ľudské telo, sú prírodné,“ vyhlasuje Silvia Dragan, majiteľka siete štúdií krásy XoXo Body & Mind. Nemusí však ísť ani o alergickú reakciu. Niekedy je to naozaj len o „chémii“. Problém prírodnej kozmetiky spočíva najmä v tom, ako (ne)dokáže na vlasy (ale aj pleť) pôsobiť.

„Má príliš veľké molekuly, je ťažká a zostáva na povrchu – čohokoľvek. Teda to znamená, že ona v sebe nesie posolstvo zdravia, vitamínov, zloženia látok, ktoré by boli pre vlas prospešné, ale sa do neho často nedostanú v rozsahu, aký naša hriva potrebuje. Pri pleti platí to isté. Prírodná kozmetika je fajn, ale musíme rátať s tým, že stále jej veľká časť zostáva na povrchu,“ vysvetľuje Dragan.

Situácia sa v posledných rokoch zlepšila práve pre vedecké inovácie a laboratórne objavy, v rámci ktorých vedci objavili technológie na zlepšenie procesov pôsobenia kozmetiky. Aj tej s prírodnými zložkami. „S použitím rozličných nanotechnológií už dokážeme dnes pracovať aj s prírodnými zložkami tak, že dokážu preniknúť až do vlasu,“ hovorí zhovievajšie Silvia Dragan. Ak však žena podstupuje napríklad silné oxidačné chemické farbenie vlasov, len príroda ju naozaj nezachráni, upozorní.

„Ide o taký zásah do vlasu, že ošetrovať následne vlasy len prírodnou kozmetikou určite nepostačuje,“ upozorňuje odborníčka. Nutné je podľa nej využiť všetky dostupné moderné technológie, aby sme zabezpečili prienik ošetrujúcich zložiek do vlasov. A ešte ani to nemusí stačiť.

„Ide tiež o to, aby sa zložky správne zabudovali, aby ich vlas prijal. A do tretice platí, že sa snažíme ich vo vlase uzamknúť na čo najdlhšiu dobu, lebo každý vlas sa pri namočení znovu otvára a výživné či ošetrujúce zložky a tiež samotná farba sa z neho vymývajú,“ uzatvára Silvia Dragan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #kozmetika #kaderníčka #ošetrenie #vlas

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...