Čaputová bodovala aj v módnych voľbách! Podpora lokálneho dizajnu je dobrý signál

Hoci aj v roku 2019 sa ešte mnoho ľudí pousmeje nad tým, ak im hovoríte o dôležitosti imidžu v politike, pravdou je, že vizuálna prezentácia na verejnosti je jedným faktorov tvorby dôveryhodnosti a spôsobom, ako zaujať verejnosť. Zuzana Čaputová ju počas svojej víťaznej volebnej noci zvládla na jednotku s hviezdičkou a ešte k tomu pridala aj skvelý fakt podpory domácej tvorby.

31.03.2019 10:00
debata (13)
Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v... Foto: SITA, Martin Medňanský
Zuzana Čaputová Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v šatách od dizajnérky Dany Kleinert a so šperkom od Nataši Štefunkovej.

Sobotňajší večer sa pred fotografov budúca prezidentka postavila vo fialových vlnených šatách Dany Kleinert s jemným výstrihom a naznačeným stojačikom. Ozdobila ich brošňou, ktorá symbolizovala zväzok trávy odliaty do striebra s použitím kameňa citrín.

Fialové tóny sú jedinečné a neobjavujú sa pred zrakmi verejnosti často. Ženy majú z nich trochu strach. Podľa odborníkov je fialová akýmsi zjednocovateľom opačných pólov. Je spojením pokojnej modrej a dynamickej červenej, čím akoby nesie v sebe symboliku symbiózy a spojenia dvoch protipólov.

Prvá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Maroš Šefčovič priznal prehru, zablahoželal...
+18Prvá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Neviem, či autorský tím vnímal aj posolstvo farby, akú zvolili na víťazný večer – ale pre budúcu prezidentku, ktorá ukázala svoje moderné liberálne a demokratické postoje a hodnoty a stála akoby na opačnej strane spektra zvyšku prezidenských kandidátov, to bola skvelá voľba. Akoby tým poukázala na svoju jedinečnosť, ale aj na ochotu spolupráce a spájania sa.

Model z dielne dizajnérky Dany Kleinert vznikol podobne ako model malinových červených šiat z prvého kola volieb v rámci konceptu, ktorý Kleinert spoločne s organizáciou Slovak Fashion Council predstavili vtedy ešte kandidátke Zuzane Čaputovej.

Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová a... Foto: SITA, Martin Medňanský
Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová a jej partner Peter Konečný oslavujú predbežné volebné výsledky. Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová a jej partner Peter Konečný oslavujú predbežné volebné výsledky.

„Dlhodobo sa snažíme komunikovať tému odievania politikov a političiek v kontexte toho, že tým jasne propagujú lokálny dizajn. Zároveň tak dokážu priamo ovplyvniť aj ekonomiku, odevný priemysel, ale tiež sociálne pozdvihnutie krajiny,“ uviedla pre Pravdu Dana Kleinert. „V niektorých krajinách Európy ako Veľká Británia či Taliansko je to absolútne prirodzený jav, pridávajú sa aj ďalšie – téma v spoločnosti rezonuje, z čoho máme veľkú radosť,“ pokračovala Kleinert.

Pre Čaputovú vytvorili v rámci volebných víkendov koncepciu dvoch elegantných a ženských modelov. Obe v decentnej dĺžke pod kolená a minimalistickej jednofarebnej variácii. Prepásanie v drieku z rovnakého materiálu iba jemne akcentovalo tvar postavy a nepôsobilo nápadne. Čaputová takmer počas celej kampane nosila autorské šperky od Nataši Štefunkovej. Počas sobotňajšej noci to bol už spomenutý zväzok trávy odliaty do striebra s kameňom citrín. (Zaujímavosťou je, že s mejkapom jej pomáhala vlastná dcéra.)

zväčšiť Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa... Foto: SITA, Martin Medòanský
Zuzana Čaputová Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa vo volebnej centrále v príhovore po zverejnení predbežných výsledkov druhého kola prezidentských volieb objavila vo fialových šatách z domácej tvorby.

Hoci hovoriť o budúcnosti je predčasné, pripomenula Dana Kleinert, voľba lokálnej módy budúcou hlavou štátu by mohla byť pre domácu módu dobrým signálom. Prostredníctvom Zuzany Čaputovej a v spolupráci s organizáciou Slovak Fashion Council by tak bolo možné vo svete ešte viac propagovať tvorivý potenciál slovenskej módnej scény a kreatívnych ľudí v krajine.

„Boli by sme šťastní, keby sa nám do budúcnosti podaril plánovaný koncept akejsi platformy dizajnérskych modelov a doplnkov, z ktorých si bude prezidentka vyberať. Tak, aby sa nielen dobre cítila a stotožňovala sa s tým, čo si oblieka, ale aby tiež reprezentovala našu krajinu v tom najlepšom svetle,“ vysvetlila Dana Kleinert, ktorá v minulosti spoločne s dizajnérkami Zlaticou Hujbertovou a Janou Kuzmovou obliekla aj prvú dámu súčasnej hlavy štátu – Martinu Kiskovú. Narozdiel od nej, ktorá sa počas uplynulých piatich rokov medializácii vyhýbala, však v prezidentke Zuzane Čaputovej prichádza nositeľ vizuálnej informácie, ktorá nezostane bez povšimnutia.

zväčšiť Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
prezidentské voľby, Zuzana Čaputová Kandidátka na prezidenta SR Zuzana Čaputová prichádza do svojho volebného štábu v Dizajn Factory, Bratislava, 16. Marec 2019. Tieto šaty tiež vytvorila Dana Kleinert.

Neznamená to, že by sme teraz mali obmedzovať pôsobenie Zuzany Čaputovej v politike len na „pekný obal“, To by bolo krátkozraké a hlúpe. Čaputová svojimi doterajšími vyjadreniami, vystupovaním, ale aj prejavom hodnotového systému ukázala, že môže reprezentovať slovenskú krajinu a jej obyvateľov múdro a dôstojne.

Je však chvályhodné, že od prvých momentov verejnej komunikácie sa odhodlala podporiť aj lokálny dizajn a kreatívny potenciál rodnej krajiny. (Nielen) pre módnych tvorcov na Slovensku sa tak prvá žena v prezidentskej funkcii v histórii Slovenska môže stať nečakaným bonusom.

VIDEO: Pozrite si príhovor prvej slovenskej prezidentky

Video

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #imidž #dizajn #podpora #Dana Kleinert #Slovak Fashion Council #Zuzana Čaputová #lokálna tvorba

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...