Pekný účes len so šampónom a lakom na vlasy? To nejde, tvrdí odborníčka

Starostlivosť o vlasy je hotová veda. Niektorým ženám sa nepodarí ponoriť do jej tajov ani po dlhých rokoch. Ba dokonca opakujú dookola chyby, pred ktorými ich vystríhali aj odborníci. Čo je teda najčastejší problém pri ženskej starostlivosti o vlasy.

29.03.2019 11:00
debata (2)
Starostlivosti o vlasy venujeme zvyčajne oveľa... Foto: vizuál BALMAIN HAIR Couture
Starostlivosti o vlasy venujeme zvyčajne oveľa menej času, ako by sme mali. Poukazuje na to odborníčka. Starostlivosti o vlasy venujeme zvyčajne oveľa menej času, ako by sme mali. Poukazuje na to odborníčka.

Určite nedostatočná informovanosť, dalo by sa zhrnúť do dvoch slov. Podľa Silvie Dragan, majiteľky siete XoXo Body & Mind, je však problém komplikovanejší. Napríklad aj v tom, že už geneticky sa priemerná európska žena musí boriť s problémom jemných a tenkých vlasov.

Zaťažiť či nezaťažiť?

„Nejde ani tak o to, že by vlasy boli riedke, ale vlasové vlákno je tenké a tak môže presne takto pôsobiť. Tenké vlákno na ošetrenie reaguje zvyčajne splihnutím. Vedľajší efekt starostlivosti sú často vlasy bez objemu a pôsobia akoby unavene, splihlo,“ vysvetľuje Dragan.

To je podľa nej dôvod, prečo je bežné, že ženy vynechávajú pri opatere o vlasy kondicionér. „Lenže bez výživy sa vlasy viac a výraznejšie ničia. Končeky sa sústavne poškodzujú, čo má za následok, že nedokážeme dopestovať dlhšie vlasy. Väčšina Európaniek má vlasy polodlhé,“ konštatuje odborníčka.

Zdá sa to ako začarovaný kruh, v ktorom vlastne niet ideálneho riešenia. Silvia Dragan upozorňuje, že na zmene môžu ženy pracovať len samy a musia byť dôsledné. V prvom rade tak, že budú predchádzať scitliveniu vlasov, ktoré je buď mechanické alebo chemické. „Reč je o farbení vlasov a tiež starostlivosti po umývaní, v rámci ktorej vlasy zaťažujeme príliš výrazným teplom, pričasto ich fúkame alebo fénujeme cez kefy a tým ich mechanicky namáhame. Čo môžeme urobiť, a je to podobné ako s našou imunitou – môžeme sústavne pracovať na kvalite vlasu zvnútra a zvonka. Skrátka robíme prevenciu zničenia vlasu. V rámci nej je rozhodne nutné používať termoochranné prípravky, ktoré vlasy chránia pred teplom. Vo všeobecnosti musíme znížiť teploty pri styku s vlasmi. A pri farbení a najmä zosvetľovaní je nutné používať nejakú kúru a ochranu už pri samotnom farbení,“ vymenúva Silvia Dragan.

Hydratačný kondicionér Hydrate-me.rinse od...
Vyhladzujúce a vyživujúce termoochranné mlieko...
+9Výživná maska na farbené vlasy Oribe Masque for...

Výživnú ochrannú a tiež objemovú kúru na vlasy je podľa nej vhodné absolvovať aspoň raz medzi dvoma farbeniami. „Ideálne je však už počas farbenia používať protektívne prípravky priamo do farieb a do melírov. A potom následne ešte po samotnom farbení. Pri kvalitnom produkte je potom vlasové vlákno minimálne dotknuté chémiou,“ vysvetľuje.

Nedržte sa zubami jednej značky

Pri rozhovore s kaderníkmi či odborníkmi na vlasy je zvyčajnou odpoveďou ohľadom témy domácej starostlivosti odmietavý nesúhlas. Podľa Draganovej sú však dnes už vlasové produkty také kvalitné, že ženy sa môžu medzi jednotlivými farbeniami a strihaním o účes starať doma. „Určite však žena potrebuje správnu diagnostiku, pretože sa môže stať, že si nesprávne starostlivosť zacieli a ani o tom nevie. Preto by som odporúčala navštíviť odborníka aspoň dvakrát-trikrát v roku, preriešiť stav vlasu a nechať si odporučiť, čo by preň bolo vhodné,“ tvrdí žena, ktorá sa v biznise so ženskou krásou pohybuje už bezmála dvadsať rokov.

Zmena kvality vlasu v rámci roka, či už reagujúc na hormonálne zmeny, zmeny počasia alebo stav prostredia, je kľúčovým východiskom aj pre úpravu starostlivosti. To je niečo, na čo stále mnohé ženy zabúdajú a často sa cítia akoby podvedené, keď im chcú odborníci odporučiť iný, nový produkt. „Pre Slovenky je typické, že zvykneme kupovať šampón a prípadne kondicionér a kým ich neminieme, nekupujeme nový. Ale to je somarina. Je to podobné aj s mejkapmi – môžete si predsa kúpiť jeden produkt a potom sa trošku opálite a odtieň už nesedí. Alebo sa zmení počasie a odrazu je pre pleť mejkap príliš mastný a vy potrebujete prípravok s ľahšou a jemnejšou textúrou. Toto isté sa týka aj vlasov,“ tvrdí Silvia Dragan.

„Ak máte na vlasy jeden typ olejčeka alebo kondicionéra – vedieť ich používať celý rok a mať s nimi dobré výsledky, je prakticky nemožné. O šampóne ani nehovoriac. Dnes sú šampóny vysoko koncentrované a často obsahujú toľko výživy, že môžu už po treťom, štvrtom umývaní začať vlas zaťažovať. Aj preto je dobré striedať napríklad hydratačné a výživné prípravky s ľahšími čistiacimi bázami,“ odporúča ženám.

Polička plná na prasknutie

A čo je najväčšou chybou, ktorú robia slovenské ženy pri starostlivosti o svoje vlasy? „Mnohé nepoužívajú kondicionér. A ďalšiu starostlivosť vôbec. Majú pocit, že starať sa znamená mať šampón. Tie, ktoré prikročia ku kondicionéru, pri ňom zvyčajne aj končia. Ale na to, aby vlasy vyzerali naozaj dobre, potrebujú niekoľko stylingových výrobkov. Pričom styling je pre väčšinu ľudí jedna veľká neznáma. Vytvoriť si pekný účes len so šampónom a možno lakom na vlasy sa však nedá,“ vyhlasuje Silvia Dragan.

Na otázku, aké tri kľúčové výrobky na vlasy, by podľa nej mala žena mať doma, sa rozosmeje. Ona ich totiž napočíta rovno osem. A každý vníma ako mimoriadne dôležitý. „Šampón, kondicionér, príležitostne maska – tú nepoužívame pri každom umývaní, ale nemala by ženám chýbať. Ja by som do zoznamu rozhodne zaradila aj dobrý olej na vlasy a objemový styling. Výborné sú korienkové tužidlá, lak na vlasy a potom sú veľmi dôležité stylingové prípravky, zvyčajne pasta alebo gél, ktorými na konci vytvoríte vlasovú textúru, zvýraznite štruktúru účesu a definujete ho.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #vlasy #ochrana #kondicionér #starostlivosť #chyba #olej #kaderníčka #odborníčka #styling #ošetrenie #vlas

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...