Vyrážky na brade? Čo ich môže spôsobovať práve vám?

Množiace sa baktérie nám spôsobujú problémy s pokožkou, veľmi často sa vyrážky vytvárajú práve na brade.

14.03.2019 09:30
žena, akné Foto:
Trápia vás vyrážky?
debata

Brady sa počas dňa dotýkame vo väčšej miere než ostatných častí tváre, navyše, k brade prikladáme aj mobilný telefón. Ten môže byť zdrojom baktérií, ktoré si práve týmto spôsobom jednoducho prenesieme priamo na bradu – následne sa množia a vytvárajú nepekné zápaly.

Okrem toho sa môžeme rukami dotýkať brady takmer nevedome – ide o gesto, ktoré robíme počas dňa celkom bežne. Keď si nevieme rady, rozmýšľame alebo niekoho sústredene počúvame, dotýkame sa pri tom brady. Nie vždy máme ruku čisté, napríklad počas cesty v dopravnom prostriedku sa na našich rukách vyskytuje nebezpečných baktérií oveľa viac než napríklad v domácom prostredí. To nie je všetko – ak počas dňa pracujeme s počítačom, naše ruky sa stále dotýkajú klávesnice. A tú si mnohí z nás čistia naozaj len zriedkakedy. To sú všetko dobré dôvody, prečo by sme sa počas dňa mali našej brady dotýkať čo najmenej.

Ak ste zaznamenali zväčšený výskyt vyrážok na brade a okolo úst, môže ísť aj o inú príčinu – chorobu zvanú periorálna dermatitída. Tá postihuje pokožku v týchto oblastiach, tvoria sa na nej menšie pupienky, ktoré nevyzerajú esteticky. Choroba sa navyše zvykne vracať. Ako uvádzajú odborníci, môže súvisieť s používaním niektorých druhov krémov či mejkapov, ktoré našej pleti nerobia dobre. Aj časté striedanie krémov či ich kombinovanie môže problémy vyvolávať. Pokožka je zaťažovaná rôznymi prípravkami a obmedzí sa jej schopnosť produkovať vlastné lipidy, takže nebezpečné baktérie či huby majú potom lepšiu schopnosť škodiť. Ak zredukujete množstvo kozmetických prípravkoch a pokožku okolo úst a na brade necháte „vydýchnuť“, doprajete jej možnosť regenerácie a následne sa vyrážky a začervenania vytratia. Ak nie, potom je na mieste návšteva dermatológa.

Bohužiaľ, aj stres sa dokáže nepekne podpísať na našej koži a takisto môže byť zodpovedný za vznik vyrážok práve na brade. Stres preto z vášho života odbúravajte aj pravidelnými prechádzkami na čerstvom vzduchu, športovaním a tiež dostatočným spánkom a regeneráciou. To všetko môže pri problémoch s vyrážkami na brade pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #brada #akné #stres #vyrážka

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...