Nevyhadzujte pomarančovú kôru, pomáha pleti

Na jednej strane nepotrebný odpad, na tej druhej zázrak pre pokožku. Kôra z tohto citrusového plodu bojuje s akné, čistí a rozjasňuje pleť.

10.03.2019 12:00
pomaranč, ovocie, vitamíny Foto:
Šupky z pomarančov môžete použiť na výrobu domácej pleťovej kozmetiky.
debata

Skvelý peeling

Nielen dužina sladkých pomarančov obsahuje látky potrebné pre ľudský organizmus. Istú dávku živín v sebe skrýva aj často zbytočná šupka tohto tropického ovocia. Možno ste netušili, že extrakt z kôry sa používa na výrobu rôznych kozmetických prípravkov, ktoré si doslova za pár „šupiek“ môžete vyrobiť v pohodlí domova. Pleť rozjasní najmä obsah fytonutrientov, medzi ktoré sa radí aj vitamín C. Šupka z pomarančov sa používa na prípravu peelingu, ktorým sa odstraňuje povrchová, odumretá vrstva pokožky. Spomínaný druh rastlinnej maškrty sa pýši aj obsahom alfa-hydroxykyseliny, v skratke AHA kyseliny, ktorá pomáha odlupovať vrchnú časť pokožky. Tým dochádza k hĺbkovému čisteniu pleti, zbavovaniu sa odumretých kožných buniek a tvorbe tých nových. Šupku z pomaranča nechajte usušiť na priamom slnku po dobu dvoch dní. Vysušenú kôru vložte do kuchynského robota a rozmixujte na jemný prášok. Ten pridajte do mlieka na čistenie pleti a dôkladne si očistite pokožku tváre.

Vybieli aj škvrny

Pri vytváraní takýchto domácich emulzií a masiek na tvár buďte opatrní. Menej je zvyčajne viac. Pomaranče obsahujú vysoké množstvo kyseliny citrónovej, ktorá môže pri vyššej koncentrácii poškodiť pokožku tváre. V prípade, že sa vám po slnení v soláriu, či na slnku tvoria rôzne tmavé škvrny, uvedený citrusový plod je ideálny na odstránenie takýchto nedokonalostí pleti. Pomarančová šupka funguje ako prirodzené „bielidlo“, ktoré si môže pri častom používaní poradiť s rôznymi nevzhľadnými škvrnami. Aj na tento podomácky vyrobený pomarančový produkt existuje jednoduchý návod. Prášok z vysušenej pomarančovej kôry zrieďte vodou a vytvorte z neho pastu. Potrite si ňou škvrnu napríklad na ruke, a po minúte dvoch ju opláchnite. Podobne aplikujte na tvár. Najprv však na malý kúsok kože dekoltu, aby ste zistili, ako zareaguje na tento prípravok.

Svieži vďaka toniku

Vitamín C spolu so zvyškom antioxidantov v šupke tohto tropického ovocia sa postarajú o prečistenie pokožky. Bojuje proti suchej pleti, ale odmasťuje aj tú príliš mastnú. Pri používaní pôsobia spomínané látky ako tonikum, ktoré odstraňuje nečistoty a sťahuje póry. A ako si ho vyrobiť? Recept je jednoduchý. Čerstvo ošúpanú kôru z pomaranča zalejte horúcou vodou. Zmes nechajte odstáť približne jeden deň. Prefiltrujte ju a nechajte vychladiť. Pomocou vatových tampónov a tonika si očistíte tvár, okrem oblastí okolo očí. Uvedené recepty sa odporúča používať každému, kto netrpí alergiami na citrusové plody. Pre vyhnutie sa alergickej reakcii je vhodné spracovávať šupky z bio pomarančov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #citrusové plody #pigmentové škvrny #peeling #pomaranče #pomarančová kôra #tonikum

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...