Chcete sa zbaviť neestetických chĺpkov na tvári? Ako na to?

Hladká ženská pokožka je devízou, ktorou sa chce pýšiť každá z nás. Bohužiaľ, nie každá sme obdarená hladkou a zdravou pleťou.

22.02.2019 17:00
mladosť, staroba, starnutie, vek, roky, zrkadlo Foto:
Čo s nepeknými chĺpkami na tvári?
debata

Popri červených žilkách či vyrážkach alebo suchých miestach ženy dokážu podtrápiť aj nepekné chĺpky na tvári. Ale v tomto prípade je pomopc o čosi ľahšia, ako pri riešení iných kožných problémov.

Mužská aj ženská tvár je pokrytá chĺpkami. Kým mužské ochlpenie je bohatšie na pigment, ženské je za normálnych okolností takmer neviditeľné. Bohužiaľ, nie u všetkých žien. "Často sa v praxi stretávame s prípadmi, kedy sa ženská tvár správa ako mužská. Stvrdnutie a stmavnutie chĺpkov na tvári je najčastejšie spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré prirodzene nastávajú s pribúdajúcim vekom, v období menopauzy, ale aj nesprávne nasadenou hormonálnou liečbou. Žiaľ, veľakrát sú príčinou aj vážnejšie zdravotné ochorenia týkajúce sa gynekologickej oblasti, či porúch žliaz s vnútorným vylučovaním,“ hovorí o problematike nadmerného ochlpenia skúsená dermatologička Marcela Slobodníková z estetickej kliniky Esthé Derm.

V takomto prípade je žiaduca návšteva dermatológa, aby odhalil príčinu ochlpenia na tvári. Nasleduje vyriešenie estetickej stránky tohto problému. "Epilácia hornej pery a brady patria k jedným z najčastejšie vykonávaných zákrokov. Vytrhávanie chĺpkov, či depilácia voskom alebo žiletkou, sú v tomto prípade len dočasným riešením, ktorým sa problém dokonca zhorší. Chĺpky majú tendenciu hrubnúť a manipulácia s nimi je čoraz problematickejšia. Rast chĺpkov sa zrýchľuje, pigment je výraznejší a miesta, z ktorých ich odstraňujeme, sú neustále citlivejšie a bolestivejšie,“ dopĺňa Marcela Slobodníková. Lepším riešením je preto trvalé odstránenie chĺpkov pomocou laserovej epilácie.

"Pred absolvovaním laserovej epilácie nie je vhodné zasahovať do prirodzeného rastu chĺpkov. Pre správny účinok lasera je dôležitá prítomnosť cibuľky ochlpenia, v ktorej je koncentrované najväčšie množstvo pigmentu. Viditeľné chĺpky zároveň pomáhajú vo vyhodnotení najkritickejších miest, kde je koncentrácia nežiaduceho ochlpenia najvyššia a výsledok laserovej epilácie má tak pre klienta oveľa väčší efekt,“ dopĺňa dermatologička Marcela Slobodníková.

Každý chĺpok má však individuálny rastový cyklus, vzhľadom k čomu nie je možné ich celoplošné odstránenie počas jedného ošetrenia. Vzhľadom k tomu sa odporúča absolvovať viacero ošetrení v časovom rozmedzí 4 – 6 týždňov, počas ktorých chĺpky dorastú do fázy, v ktorej laserový lúč zachytí pigment a odstráni nežiaduci chĺpok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatológ #chĺpky #epilácia

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...