Chránite pleť aj v zimných dňoch? Natierať či nenatierať - to (už nie) je otázka!

Aj medzi slovenskými ženami a mužmi stále panuje povedomie, že ochranný faktor proti slnečnému žiareniu sa spája s obdobím leta.

07.02.2019 09:00
Používanie nočného krému je pre pleť veľmi... Foto:
Pleť treba pred slnečným žiarením chrániť aj v zime.
debata

Výsledky lekárskych či agentúrnych prieskumov odhalili v minulých rokoch nie práve lichotivé zistenie – ani v lete sa mnohí z nás nezaoberajú tým, či naša koža je chránená. Nehovoriac už o období jari, jesene a zimy.

Práve SPF – teda ochranný faktor sa však v posledných rokoch stáva súčasťou mnohých kozmetických produktov a noviniek. Z jedného prozaického dôvodu – slnečné žiarenie našej koži nerobí z dlhodobého hľadiska dobrú službu.

Hoci koža slnko potrebuje pre tvorbu vitamínu D, zároveň je nutné chrániť ju, pretože prináša so sebou zdravotné riziká a tiež slnečné žiarenie je jedným z hlavných dôvodov predčasného starnutia kože.

Práve krk, tvár a ruky patria medzi prvé miesta, kde sa vek odrazí takmer okamžite. Aj preto odborníci odporúčajú chrániť ich pred vplyvmi prostredia a slnečným žiarením. Odpoveďou by mali byť produkty, ktoré okrem ochrany dokážu cieliť aj na prvé známky starnutia, problém s hydratáciou či napríklad pigmentovými škvrnami.

Aká je skúsenosť bežnej ženy?

Miroslava, 37 rokov
Mám pomerne citlivú kožu so sklonom k tvorbe znamienok. Aj preto si kožu chránim veľmi poctivo. Jeden rok som si však povedala, že okrem opaľovacích krémov začnem používať ochranný faktor aj v kozmetike a počas celého roka. Musím priznať, že nie som typ, ktorý by v lete korzoval ulice s bronzovým odtieňom kože, ale tiež som si uvedomila zmeny. Pleť je hydratovanejšia a pevnejšia. Pigmentových škvŕn som mala len zopár, ale verím, že by začali pribúdať omnoho viac, ak by som si kožu nechránila. Skúšala som niekoľko krémov s ochranným faktorom, zvyčajne okolo 15 až 20. Raz som sa vrátila k obľúbenému hydratačnému krému bez SPF, ale zároveň som si každé ráno aplikovala opaľovací krém v tenučkej vrstvičke. Som spokojná a myslím si, že mojej pleti to prospelo.

Podkladová báza Helena Rubinstein PREMIUM UV...
Ochranný fluid La Mer UV Protecting Fluid SPF...
+2Omladzujúci krém na ruky so SPF 25 NovAge od...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #ochrana #koza #pleť #zima #krém #SPF

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...