18 top trendov, vyše 80 inšpirácií! Toto je váš sprievodca na jar a leto 2019

Nová sezóna už klope na dvere. A nenechajte sa pomýliť tým, že za oknami je ešte pod nulou. Na príchod jari a leta 2019 treba byť módne pripravený!

07.02.2019 07:00
debata
Batika ako jeden z hlavných trendov vo...
Život je pláž! Možno nie doslova, ale urobiť si...
+15Lesk flitrov, krištáľov či kovových peniažtekov...

Mať prehľad v tom, čo sa bude nosiť, nie je, samozrejme, nutnosť. Na druhej strane, ak máte radi módu a páči sa vám zostať relevantný v bláznivom „fashion“ kolotoči, určite sa nejaké poznatky zídu.

Treba hneď v úvode pripomenúť, že móda je už taká pestrá, že niektoré trendy sa cyklicky vracajú, alebo pretrvávajú zo sézony na sezónu. Iné dostanú „update“ v podobe pozmenenej siluety, výmeny či kombinácie materiálov alebo farebnosti a využitia vzorov.

V aktuálnej sezóne roka 2019 sa bude nosiť veľa toho, čo sa už nejakým spôsobom hlásilo o slovo minulý rok – či už sú to cyklistické šortky, zvieracie motívy alebo prúžky a žiarivé farebné tóny. Veľkým prekvapením je však návrat batiky, ktorá už dlho nebola taká žiarivá a uvoľnená.

Šaty sa snažia prinášať emóciu dobrej nálady, plážovej uvoľnenosti či endorfínmi nabitej športovej nálady – dizajnéri sa inšpirovali vecami okolo nás, ale mnohí tiež priniesli akúsi pozitívnejšiu (odľahčenú, farebnú a nežnú či hravú) odpoveď na časy, ktoré žijeme.

Nech sa páči, tu je 18 trendov, ktoré sme vybrali.

1. Béžová kráľovná

zväčšiť Vybrať jednu farbu sezóny? Potom musíte siahnuť... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, béžová Vybrať jednu farbu sezóny? Potom musíte siahnuť po béžovej. Jemná, decentná, elegantná, ale aj športová a trendová. Nosí sa trenčkotoch, odľahčených kabátoch, puzdrových šatách, nohaviciach či blúzkach - niekde prechádza až do akejsi jutovej pieskovej a funguje ako skvelý odtieň aj v prípade opálenej pokožky v lete.

2. Batika je späť

zväčšiť Batika ako jeden z hlavných trendov vo... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, batika Batika ako jeden z hlavných trendov vo vzorovaní a potlačiach na aktuálnu sezónu? Áno, prinieslo ju hneď niekoľko značiek a spolu s ňou aj uvoľnenosť 80-tych rokov či fúziu retra zo zlatých 60-tych s modernými materiálmi. Batika sa objavuje na honosnejších a výraznejších materiáloch, zdobí kabáty, taftové sukne či bundičky z neoprénu. Farebnosť často vychádza zo žiarivých tónov a kontrastov výrazných farieb.

3. Západ slnka

zväčšiť Západy slnka na horizonte sa v lete hrajú so...
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, západ slnka Západy slnka na horizonte sa v lete hrajú so všemožnými farbami. Je to zážitok pre oko, rovnako ako voľba šiat v takýchto oslnivých a žiarivých tónoch. Žltá, oranžová, ružová či rozpálená červená - nebojte sa a zapojte ich do letnej garderóby. Razom z vás bude stredobod vesmíru.

4. Lážo plážo

zväčšiť Život je pláž! Možno nie doslova, ale urobiť si... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, lážo-plážo Život je pláž! Možno nie doslova, ale urobiť si ho taký môžete s kúskami, ktoré celkom jasne vychádzajú z estetiky módy v plážových rezortoch, luxusných prímorských strediskách či surferských rajoch. Okrem komfortných a prírodných materiálov sa pracuje aj s neoprénom či zmesovými a syntetickými materiálmi. Niekde môžete byť doslovní a vyskúšať napríklad modely s odkazom na slávne "plážové" filmy. Čo tak Čeľuste na tričkách Calvin Klein?

5. Na Sagana!

zväčšiť Cyklistické šortky preslávila najmä Kim... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, cyklistika Cyklistické šortky preslávila najmä Kim Kardashian, ale v letnej sezóne sa preniesli aj do masovejšej ponuky značiek. Nenosia sa len elastické, úzke šortky inšpirované športovou estetikou majú aj podoby z bavlnených či saténových materiálov s vysokým leskom. Odporúčanie - majte nohy ako paličky!

6. (Roz)hačkujte to…

zväčšiť Hačkované šaty? Topy, Nohavice? A prečo nie!... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, hačkovanie Hačkované šaty? Topy, Nohavice? A prečo nie! Práve tento trend slávi veľký návrat a objavuje sa v rozmanitých podobách. Niekde ide len o klietku upletených povrazcov materiálu, ktoré tvoria šupku na podklade z bavlnených šiat, inde sú to modely v duchu 60-tych rokov z hrubšieho materiálu, či pletené kúsky kombinované s hutnou čipkou.

7. Nahor hľaď!

zväčšiť Pozornosť uprite smerom nahor! Aj tak by sa dal... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, Smerom nahor Pozornosť uprite smerom nahor! Aj tak by sa dal opísať trend, ktorým dizajnéri upravujú siluetu a kladú dôraz na extrémne zvýraznené ramená či smerom ešte vyššie. Áno, reč je o masívnych a výrazných pokrývkach hlavy, ktoré sú síce doplnkom, ale v letnej sezóne budú zároveň aj súčasťou nového ženského ja. Nového trendu s dramatickým efektom.

8. Neóny veľkomesta

zväčšiť Chcete byť videná? Oblečte si neóny! Farebné... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, neónové farby Chcete byť videná? Oblečte si neóny! Farebné tóny, ktoré žiaria do ďaleka a spájajú sa zväčša so športovou módou, si tentoraz našli priestor aj v ženskej móde na večer či na serióznejšiu príležitosť. Krikľavá zelená, žltá, limetková, alebo žiarivá ružová v kontraste so žltou. Nebojte sa odskúšať ich na úpletových šatách, sukniach či puzdre, ktoré si pokojne môžete obliecť aj do kancelárie.

9. Opulentné boho

zväčšiť Opulencia vzorov, boho-štýl, výrazná farebnosť... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, boho-chic Opulencia vzorov, boho-štýl, výrazná farebnosť či vzory, ktoré sa prehliadnuť skrátka nedajú. Spojovacím motívom je v tomto prípade výrazný kus letnej garderóby - dlhé šaty. Či už je reč o večerných modeloch, alebo tých, ktoré si oblečiete na promenádu alebo párty. Najmä sa nebojte kombinácií, mixovania vzorov, materiálov a zdanlivo nesúvisiacich farieb, kvetov s prúžkami či zvieracími motívmi, zamatu s hodvábom či krajky s úpletom.

10. Farebnica v pánskom štýle

zväčšiť Prítomnosť nohavicových kúskov je v ženskom... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, pánsky štýl vo farbách Prítomnosť nohavicových kúskov je v ženskom šatníku nutná. Aj inšpirácia maskulínnymi strihmi či estetikou. Spojovacím motívom sezóny Jar/Leto 2019 sú však modely vo sviežich a výrazných tónoch. Či už je to fuksiová, ružová, červená, tóny žltej alebo tyrkysovej - pánsky štýl zažíva fúziu s popovou farebnosťou.

11. Prúžkovaná hra

zväčšiť S prúžkami sa lúčiť netreba. Objavujú sa... Foto: SITA/AP, Koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, prúžky S prúžkami sa lúčiť netreba. Objavujú sa pravidelne a ani táto jar a leto bez nich nebudú "to pravé". Farebné variácie sú rozmanité, platí buď klasická dvojkombinácia farieb, niekde sa však prúžky kombinujú aj vo farebnosti viacerých tónov. Nosia sa na letných rozviatych šatách po zem, objavujú sa na kaftanoch či overaloch, ale aj sakách či šortkách.

12. Zvieracie inštinkty

zväčšiť Vypustite šelmy! To, čo sa kedysi kričalo pri... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, zvieracie vzory Vypustite šelmy! To, čo sa kedysi kričalo pri súbojoch v aréne, tentoraz platí pre ulice s jarnými a letnými kolekciami značiek. Vzory zvierat, najčastejšie leopardí alebo hadí, využili mnohé slávne domy. Nosí sa look od hlavy až po päty vo výraznom animálnom vzore, ale tiež jednotlivé kusy, ktoré pôsobia ako magnet a efekt osvieženia inak decentnej garderóby.

13. Záb(lesk)y kovu

zväčšiť Lesk flitrov, krištáľov či kovových peniažtekov... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, kovová hra Lesk flitrov, krištáľov či kovových peniažtekov našívaných po celej ploche odevu sa objavuje ako prvok luxusu, ale zároveň aj etnickej "gypsy" inšpirácie. Zaujímavú variáciu priniesol Alessandro Dell'Acqua zo značky No.21, ktorý kovový lesk ponúkol na ľahučkých tričkových šatách ako trblietavú šupku na tenkých ramienkach. Značka Céline pracovala s leskom ešte opulentnejšie. Či už v duchu disko éry 70-tych rokov alebo experimentovania so siluetou na našuchorených minišatách pošívaných vzormi z flitrov.

14. Top Gun aj Safari

zväčšiť Inšpirácia leteckými kombinézami či overalmi,... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, letecká kombinéza Inšpirácia leteckými kombinézami či overalmi, využitie nylonu, detailov šnurovania, sťahovania pomocou šnúrok či masívnych vreciek ako kedysi na safari jacket od YSL - to všetko sa objavuje v trende odkazujúcom na módu pre modernú ženu, ktorá sa nechce stratiť v mestskej džungli či na letisku zvanom život.

15. Sporty garden

zväčšiť Na využitie florálnych motívov sú ženy zvyknuté... Foto: SITA/AP, Koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, sporty garden Na využitie florálnych motívov sú ženy zvyknuté predovšetkým v elegantnej a výslovne femínnej garderóby - sukne, šaty či blúzky však tentoraz nahradili modernejšie a športovejšie verzie odevov. Kvetinové vzory sa objavujú na neoprénových topoch s dlhým rukávom, šatách so zvýraznenými ramenami alebo legínsach či nohavicových kombinézach.

16. Denimové spomienky

zväčšiť Džínsovina nemá tú ľúbivú a decentnú podobu, s... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, denim Džínsovina nemá tú ľúbivú a decentnú podobu, s akou zvyčajne pracujeme. V novej sezóne sa objavujú sprané dezény, extrémne vyblednuté, alebo upravené pomocou techniky na spôsob batiky či tzv. "plesnivého" efektu. S tým sa spája aj inšpirácia siluetami 80-tych a 90-tych rokov.

17. Plisované detaily

zväčšiť Zdobné detaily v podobe plisé či volánikov... Foto: SITA/AP, koláž: Pravda
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, plisé a volániky Zdobné detaily v podobe plisé či volánikov nechýbajú azda ani jednu sezónu. Tentoraz sa opäť vrátili v podobe ženskej a elegantnej. Spájajú sa väčšinou s decentnou farebnosťou. Používa sa biela, piesková, béžová alebo čierna či hnedá. Niekde sú volániky či plisé detaily frivolné (Max Mara), inde pôsobia experimentálne a architekturálne (Givenchy), ale predovšetkým slúžia ako prostriedok na interpretáciu ženskosti a sexepílu (Burberry).

18. Zatraste sa

zväčšiť Kedysi triasla strapcami na leme sukní... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
Trendy Jar/Leto 2019, 18 trendov, sezóna, móda, strapce Kedysi triasla strapcami na leme sukní tanečnica Josephine Baker, teraz môžete aj vy. A nemusí ísť len o odvážne mini. Strapce ako dekoratívny prvok fungujú na lemoch zvonových rukávov či širokých sukní, v kaskádach sú našívané na šatách či v lampasoch nohavíc, alebo môžu tvoriť celkový look od hlavy až po päty. Niekde sa strapce tvoria z korálikov, inde zo šnúrok látky, ale objavuje sa aj zdobenie perím, ktoré vytvára strapcový efekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #pláž #Valentino #Miláno #Paríž #trend #vzor #Louis Vuitton #Chanel #Michael Kors #Céline #kolekcie #Hermés #zvieracie potlače #béžová #jar/leto 2019

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...