Chystáte sa do vane? Na čo si dať pri príjemnom relaxe pozor?

Minúty vo vani si vychutnávajte, ale myslite na čas aj teplotu vody.

06.02.2019 07:00
Kostelecké kúpele Foto:
Oddychujete vo vani?
debata

Veľmi teplá voda

Iste, teplá vaňa po náročnom a stresujúcom dni padne každému vhod. Najmä teraz, ak je vonku sychravo a nevľúdne, nás to do teplej vody ťahá nástojčivejšie. Pri dlhom kúpaní sa v horúcej vode však našej pokožke práve neprospievame. Prečo? Najmä preto, lebo ju oberáme o prirodzený mastný ochranný film, vďaka čomu sa v zime stáva suchšou a šupinatejšou. Indikátorom toho, že voda je pre vašu pokožku horúca, je zmena jej sfarbenia – ak sa stane okamžite ružovou, chce to nižšiu teplotu vody. Po kúpeli sa nezabudnite nakrémovať.

Dlhé kúpanie

Pobyt vo vani by mal trvať maximálne 20 minút. Počas tohto času sa začne telo potiť, vyplavia sa z neho toxíny a môžeme si vychutnávať pozitívne účinky teplého kúpeľa. Pri dlhšom pobyte v horúcej vani začne trpieť pokožka – priveľmi sa vysuší a následne nás môžu trápiť suché šupinky, koža stráca priveľa vody.

Špinavá vaňa

Pozor! Hoci vaša vaňa vyzerá na prvý pohľad čisto, nemusí to byť pravda. Vo vani sa môžu množiť rôzne baktŕie, ktoré voľným okom nevidíme, ale tie sa následne usídlia na našej koži a môžu spôsobiť rôzne ochorenia. Preto po každom kúpeli je vhodné vaňu umyť bežnými čistiacimi prostriedkami.

Priveľa peny či kozmetických prostriedkov

Všetko, čo si do vody pridáme, sa dostáva na vašu kožu a tým pádom do nášho tela. Priveľa peny, šampón, peeling, kondicionér a tak ďalej – v prípravkoch starostlivosti o pokožku či vlasy je množstvo chemikálií. Preto sa snažte siahnuť skôr po neparfémovaných prípravkoch či prírodných prostriedkoch, ktoré si do vane pridáte, aj čo sa rôznych prísad do kúpeľa týka. Siahnite po takých, ktoré vašu pokožku nevysušujú, ale naopak, postarajú sa o jej premastenie aj počas kúpeľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľ #vaňa #pokožka #suchá koža

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...