Pri kabáte sa môžete o centimeter pomýliť, pri podprsenke... neprípustné!

Stačí zmýliť sa o milimeter, a konštrukcia sa zrúti. Pritom nejde o luxusné hodinky ani o vesmírnu loď, ale o Anne-Marie Afflardovú, špecialistku na korzety a podprsenky. Nielen že perfektne ovláda geometriu, ale rozumie si aj s čipkou aj so šijacím strojom, napísala agentúra AFP.

04.02.2019 12:00
Hlavná dizajnérka a konštruktérka bielizne... Foto:
Hlavná dizajnérka a konštruktérka bielizne značky Simone Perele, Francúzka Anne-Marie Afflard na zábere z dielne v Clichy neďaleko Paríža.
debata

„Nikdy sa nenudím. Po skoro tridsiatich rokoch strávených v tomto odbore stále objavujem čipku čoby mimoriadne jemný a riedky materiál. Nájsť technické riešenie je niekedy hlavolam, ale práve o to je to zaujímavejšie,“ hovorí päťdesiatročná blondína.

Je zodpovedná za vývoj značky bielizne Simone Pérèle a delí svoj čas medzi dielňu v Clichy na severozápade Paríža a dedine v departemente Lot na juhozápade Francúzska. Tam žijú jej manžel a syn. Vyštudovala výrobu konfekcie, ale v roku 1989 našla prácu v odbore korzetu, ktorá bola podľa jej slov „niečo úplne iné, jemnejšie a kreatívnejšie“.

Keď sa šije kabát, dá sa chyba do centimetra a pol tolerovať, ale v bielizni nie, tam sa požaduje úplná presnosť. Omyl jediného milimetra môže posunúť pás hore alebo nadol a podprsenka potom nepodopiera, vysvetľuje Afflardová.

Zaoberá sa výhradne modelovaním, pri ktorom návrhy vo formáte 3D upravuje na jednotlivé veľkosti. „Je to záležitosť geometrie, ak máte prejsť z veľkosti A do košíčka veľkosti F. Veľa som sa naučila,“ hovorí návrhárka.

Pracovala aj v odbore mužskej bielizne, ale po dvoch rokoch ju to začalo nudiť. Ženská bielizeň vyžaduje neustále sústredenie. Po prvé je potrebné zabezpečiť tvary, ktoré sú práve v móde. V 50. rokoch to boli špicaté prsia, teraz sa požadujú guľatejšie a plochejšie. Čo sa týka spodnej časti bielizne, tam ide predovšetkým o pohodlie – človek nemá mať pocit, že tam vôbec niečo je.

S časom sa klientela navyše mení. „Pred 20 rokmi veľkosti podprseniek končili na písmene E, dnes sú aj veľkosti F, G a H. V tom istom modeli sa musia cítiť ženy s veľkosťou A rovnako dobre ako tie s veľkosťou G,“ hovorí návrhárka. Upúšťa sa od kostíc, avšak očakáva sa, že budú podprsenky stále dobre držať.

V prípade „neviditeľnej bielizne“ sa nešije, ale lepí. „To je úplne iná technika, materiál sa rozťahuje, keď sa dostane do kontaktu s telesným teplom, takže je potrebný úplne iný postup,“ opisuje Afflardová.

Je vraj ťažké nájsť šikovný personál, pre Simone Pérèle ho sama školí, čo trvá minimálne tri roky. „Ide mi o zručnosť, robotnice musia ovládať prácu so šijacím strojom, počúvať motor i materiál. Nič sa tu netrhá, materiál sa neťahá, ale rešpektuje,“ vysvetľuje návrhárka.

Hnutie presadzujúce obliekanie, v ktorom sa podprsenky zo šatníka vynechávajú, ju neznepokojuje. V 70. rokoch ženy podprsenky pálili, ale feminizmus sa podľa nej nevyjadruje vzťahom k spodnej bielizni.

Afflardová pred 20 rokmi prijala prácu ďaleko od domova, aby si vybudovala kariéru. „Spočiatku sa ma s údivom pýtali, prečo odchádzam. Nerozumeli tomu, pretože platilo, že z domu odchádza za prácou skôr muž, nie žena. Ľudia zmenili názor, videli, že sme dokázali vychovať syna a že som pri tom bola aj ja,“ hovorí matka dvadsaťjedenročného mladého muža. „Bola som priekopníčkou, a to úplne,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #výroba #podprsenka #korzet #geometria #konštrukcia #návrhárka

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...