Latex a erotika, cirkus aj luxus! Toto je 12 naj modelov kolekcií haute couture

Parížske móla aj tento rok v januári ožili módou haute couture. Prehliadky tvorcov priniesli opäť niekoľko výnimočných zážitkov. Vizuálnych, ale aj majstrovských.

28.01.2019 15:45
debata (1)
Modelka v kreácii z dielne Armani Privé...
Modelka Elsa Hosk predvádza svadobnú kreáciu...
+9Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture...

Počas niekoľkých dní prezentácie „vysokého krajčírstva“ sa prezentovali osvedčené a svetoznáme mená ako Christian Dior, Chanel, Valentino či Jean Paul Gaultier, no nechýbali ani ateliéry, ktoré sa do sveta haute couture vrhli len pred pár rokmi, či úplní nováčikovia.

Niektorí módni odborníci sa tento rok pozastavili nad kvalitou kolekcií. Objavili sa kritické hlasy smerujúce k tomu, že určité módne domy dookola recyklujú podobné idey a ich kolekcie sa nijako nelíšia od predchádzajúcich a strácajú na výnimočnosti. Značka Givenchy naopak prekvapila zapojením materiálov ako latex, čím rozdelila tábor svojich priaznivcov na dve polovice. Kontrast supermoderného prístupu k luxusnej tradičnej móde na mieru, ktorá stála kedysi pri zrode dnešných veľkých módnych gigantov, je však nepochybne správnou cestou, ktorou by mal dizajn smerovať.

Okrem latexových kreácií od Givenchy bola tento rok jedným z najdiskutova­nejších momentov aj prehliadka Valentino. Nielen pre šaty pompéznych strihov so záplavou kvetinových výšiviek a farebnosťou záhrady. Dôvodom bolo aj obsadenie modeliek tmavej pleti – tvorili viac ako polovicu dievčat na móle, čo bolo pre mnohých skutočným symbolom módneho obrodenia.

Prekvapením bola prehliadka značky Chanel, pre ktorú vytvorili architekti módneho domu napodobeninu prímorskej Vily Chanel v priestoroch Grand Palais. Diskutovanou sa však tentoraz stala okrem modelu nevesty (ktorým vlastne boli krištáľmi vykladané plavky) aj neprítomnosť Karla Lagerfelda. Údajne sa cítil veľmi unavený a tak vynechal stretnutie s klientmi a novinármi na záver šou.

Značka Christian Dior stavila na cirkusovú tému a prezentácia kolekcie sa odohrávala v cirkusovom šiatri v centre Paríža, modelky prechádzali pod konštrukciou zo živých tiel akrobatov a prekvapila aj úpravou či detailmi pokrývky hlavy. Jeden z modelov mal už premiéru aj na veľkej akcii. Speváčka Lady Gaga si obliekla biele šaty s nezapracovanými lemami na vyhlásenie cien SAG Awards 2019.

My sme vybrali 12 kreácií od jednotlivých tvorcov, ktoré stoja za povšimnutie. Nech sa páči, pozrite si ich hore v našej galérii.

CHRISTIAN DIOR

Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture Jar/Leto 2019. Modelka v kreácii Christian Dior Haute Couture Jar/Leto 2019.

GIVENCHY

Modelka predvádza kreáciu značky Givenchy z... Foto: TASR/AP, Michel Euler
Givenchy Haute Couture - Jar/Leto 2019 Modelka predvádza kreáciu značky Givenchy z kolekcie Haute Couture jar/leto 2019-20 na prehliadke v Paríži 22. januára 2019.

VALENTINO

Modelka v kreácii Valentino Haute Couture... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Valentino Haute Couture - Jar/Leto 2019 Modelka v kreácii Valentino Haute Couture Jar/Leto 2019 na prehliadke v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Valentino #Paríž #Armani Privé #Chanel #Elie Saab #haute couture #Schiaparelli #naj #Christian Dior

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....