Modely Yves Saint Laurenta pre Catherine Deneuve putovali do dražby

Medzi modelmi, ktoré pre herečku Catherine Deneuve vytvoril návrhár Yves Saint Laurent a ktoré dražila aukčná sieň Christie 'v Paríži, bola aj róba, ktorú mala na sebe v roku 1969 pri stretnutí s americkým režisérom Alfredom Hitchcockom.

25.01.2019 09:30
Catherine Deneuve Foto: ,
Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre Catherine Deneuve sa dražili v Christie's.
debata

Predala sa za 45 500 eur. Vedľa večerných šiat mohli záujemcovia získať aj kabáty, kostýmy, topánky a najrôznejšie doplnky. Zaplatili za ne celkom 900 625 eur.

Tradičným spôsobom sa dražilo 130 modelov, ďalších 170 si možno kúpiť do konca januára v on-line aukcii. Dražba trvala päť hodín. Odhadovaná cena spomínanej večernej róby bola 3000 až 5000 eur. Deväťdesiat percent položiek bolo podobne predaných za niekoľkonásobok odhadnej ceny.

Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre... Foto: Reuters, Benoit Tessier
Catherine Deneuve Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre Catherine Deneuve sa dražili v Christie's.

Spolupráca Deneuve sa Saint Laurentom začala v roku 1967, kedy sa návrhár stal autorom kostýmov pre film Luise Bunuela Kráska dňa. V ňom hrala Deneuve hlavnú úlohu. Znovu sa obaja umelci stretli počas nakrúcania filmu Françoisa Truffauta Siréna od Mississippi, ktorý mal premiéru o dva roky neskôr.

Catherine Deneuve na prehliadne módneho domu... Foto: SITA/AP, Zacharie Scheurer
Catherine Deneuve Catherine Deneuve na prehliadne módneho domu Saint Laurent.

Z ich profesijnej spolupráce sa neskôr vyvinul blízky osobný vzťah a Deneuve sa stala pre návrhára akousi múzou. On zase pre ňu dvorným návrhárom, ktorého prehliadky pravidelne navštevovala ako jeden z prominentných hostí. Yves Saint Laurent, ktorý dámsky šatník obohatil aj o výsadné mužskej kreácie – smoking či nohavicový kostým, zomrel v roku 2008.

Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...
Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...
+3Modely návrhára Yves Saint Laurenta pre...

Teraz 75-ročná Deneuve, hviezda snímok Indočína, Hnus, Slečinka z Rochefortu či Posledné metro, neprezradila, na čo peniaze z aukcie použije. Róby sa rozhodla vydražiť, pretože predala dom v Normandii, kde ich desaťročia skladovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Catherine Deneuve #Yves Saint Laurent

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...