Chcete byť kráľovná plesu? Záleží, čo si oblečiete - ako sa pripraviť?

V sobotu sa oficiálne odštartuje plesová sezóna na Slovensku. Pod svoje krídla si túto štartovaciu "pištoľ" na odpálenie vzal už pred rokmi Ples v opere.

11.01.2019 07:00
debata
Model dlhých večerných šiat z kolekcie Phase... Foto: archív značky
Model dlhých večerných šiat z kolekcie Phase Eight. Model dlhých večerných šiat z kolekcie Phase Eight. Predáva sa za 350 libier. Vhodný je na dress-code Creative black tie, prípadne Black tie.

Na slávnostnom podujatí vídať dámy vo veľkolepých róbach a hoci sa nájde medzi hosťami aj zopár takých, ktorí pravidlá etikety ignorujú, zvyčajne je to s dodržiavaním pravidiel medzi slovenskými ženami na dobrej ceste.

Základom pre plesové podujatie najdôležitejšieho významu sú večerné róby, pri ktorých by mala hrať prím pompéznosť, elegancia, ale aj decentnosť a ohľad na to, že ide o vrcholné spoločenské podujatie.

Posledné roky však ukázali, že aj na takýchto akciách sa etiketa mierne uvoľnila. Bálové sukne až po zem, ktoré zakrývajú topánky (áno, tak by to podľa oficiálnych pravidiel malo vyzerať) vystriedali splývavé materiály a menej výrazné siluety. Dôraz sa niekedy kladie na vzory, niekedy sa dá experimentovať s priehľadnosťou materiálu, či prípadne asymetrickou dĺžkou, ktorá na prednej strane odhalí nohy, ale často je na zadnej strane vypracovaná do vlečky alebo predĺženej sukňovej časti.

Model dlhých večerných šiat z kolekcie... Foto: archív značky
Model dlhých večerných šiat z kolekcie Elisabetta Franchi. Model dlhých večerných šiat z kolekcie Elisabetta Franchi. Predáva sa za 1235 eur. Vhodný je na dress-code Creative black tie, prípadne Black tie.

Ak by ste sa mali zorientovať podľa toho, čo stojí na pozvánke, vedzte, že pravidlá hovoria jasne.

White tie

Pre dámu znamená veľkolepú plesovú róbu, ktorá zakrýva chodidlá. Odporúča sa bálová výrazná sukňa, zúžené siluety si síce obliecť môžete, ale ak by ste zamierili napríklad na taký viedenský ples v opere, pri prísnom dress-code budete v menšine medzi dámami s výraznými princeznovskými šatami, ktoré odkazujú na starú éru bálov a plesov. Pri White tie je vhodné vziať si aj rukavičky nad lakte, ramená môžu byť odhalené – či už tak, že si vyberiete šaty bez ramienok alebo model s lodičkovým výstrihom. U pánov potom platí, že si musia zadovážiť frak a motýlik musí mať bielu farbu. Samozrejmosťou sú lakovky, košeľa by mala byť presne určená pod frak a žiariť snehobielou farbou.

Black tie

Ak sa žena bude držať pravidiel White tie, nešliapne vedľa. Black tie na pozvánke však umožňuje obliecť si aj šaty s jemnejšou siluetou, menej pompézne, hladké či puzdrové. Môžete zahaliť ramená, alebo dokonca celé ruky. Pozornosť mnohých známych žien sa posledné roky upiera práve k modelom, ktoré zahaľujú celý trup (krk, ramená aj ruky) a majú napríklad rafinovaný detail výstrihu na chrbte. Samozrejmosťou je dĺžka, ktorá zakrýva chodidlá. Rukavičky nie sú povinné, ale rozhodne sú vítané. Podľa odborníkov sa v tomto prípade dá pracovať aj so vzormi, kým v prípade White tie sa odporúča používať modely z honosných materiálov ale v jednoliatom farebnom vyhotovení (vzory môžu byť tvorené výšivkami z čipky, flitrov, kamienkov, perličiek, zlatých nití a podobne). U pánov je v tomto prípade nutný smoking a hoci mnoho z nich túži experimentovať s farbou motýlika, neodporúča sa to. Čierny a luxusný, tak znie pravidlo!

Creative black tie

Podobné označenie na pozvánkach sa zvykne objavovať na podujatiach pre umelcov či napríklad akciách spojených s módou a velí jasne, s touto garderóbou môžete experimentovať omnoho viac. U dám sa otvára priestor na to vyhrať sa s výberom šiat. Základom je luxusný vzhľad, ale tentoraz môžu prísť k slovu napríklad aj modely odhaľujúce chodidlá, dokonca sa objavujú šaty s prestrihmi na bruchu či dvojdielne večerné modely, ktoré tvorí luxusný top a sukňa. Povolené sú aj nohavice. U pánov zostáva ideálne smoking (v krajnom prípade ho môže nahradiť tmavý oblek – mal by byť však z materiálu, ktorý bude pôsobiť slávnostne, vyhnite sa biznis vzhľadu!). Tentoraz smoking/oblek môže doplniť čierna košeľa. Povolené sú experimenty s podobou motýlika – jeho farbou, formou, alebo náhradou v podobe zamatovej mašle, brošne či iných ozdobných detailov.

Model dlhých večerných šiat z kolekcie Liu Jo.... Foto: archív značky
Model dlhých večerných šiat z kolekcie Liu Jo. Model dlhých večerných šiat z kolekcie Liu Jo. Vhodné sú na dresscode pod označením Creative black tie.

Samozrejme, toto sú slová, ktorých sa dnes už otrocky nedrží veľa ľudí. Plesy síce v sebe nesú závan nostalgie zo starých čias, ale súčasne sa snažia reagovať aj na dobu modernú – dobu vizuálnu a plnú meniacich sa trendov. Ak sa teda na nejaký ples chystáte, prihliadajte na pravidlá, snažte sa ich aplikovať do svojho výzoru maximum, ale tiež sa nebojte dodať si trošku osobitosti. Je to zväčša len jediný večer v roku, keď sa môžete cítiť naozaj výnimočne.

Nájsť plesový model v bežných obchodoch nie je jednoduché, hoci niektoré z nich pripravujú aj spoločenské kolekcie pred záverom roka. My sme sa pokúsili vybrať 12 kúskov, ktoré by mohli zabodovať. Inšpirujte sa s nami.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #ako sa obliecť #trend #plesová móda #etiketa

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...