5 zásadných krokov v starostlivosti o aknóznu pokožku

Problematická pleť dokáže poriadne znepríjemniť život. Viete, ako sa o ňu starať?

10.01.2019 12:00
uhry, komedony, akné Foto:
Liečba aknóznej pleti je beh na dlhú trať.
debata

1. Pravidelné čistenie

Zabudnite ale na agresívne prípravky s obsahom mydla či alkoholu, ktoré pleť veľmi vysušujú – pri výbere prípravkov zároveň rešpektujte pH pokožky. Dbajte na to, aby ste večer zmyli všetky nečistoty z pokožky – venujte jej pozornosť aj v prípade, že ste na ňu nenaniesli počas dňa mejkap – prach a maz môžu takisto spôsobiť vznik vyrážok a zápalov.

2. Nezabúdajte na vhodný krém

Siahnite po krémoch na aknóznu či problematickú pokožku s ľahkou textúrou. Vyhnite sa vyživujúcim mastným krémom – také nie sú na aknóznu pleť vhodné a stav akné ešte zhoršujú. Sledujte, ako pokožka na zvolený krém reaguje, mierne zlepšenie by sa malo dostaviť 2 týždne po prvej aplikácii krému.

3. Pozor na mejkap

Na aknóznu pleť môžete nanášať mejkap, tvrdenia, že na takúto pokožku mejkap nepatrí nie sú pravdivé. Ide o to, aby ste sa aj s problematickou pokožkou cítili medzi ľuďmi dobre a ak potrebujete nedostatky prekryť mejkapom, urobte to. Ide o to zvoliť vhodný prípravok – nekomedogénny. Je to taký produkt, ktorý bol špeciálne navrhnutý tak, aby neupchával póry a tým pádom prejavy akné nezhoršoval. Pod mejkap použite hydratačný krém.

4. Odborné čistenie

Vyrážky na tvári prenechajte odborníčke – kozmetičke. Vyhľadajte takú, ktorá sa špecializuje na ošetrenie problematickej pleti. V prípade aknóznej pleti sa vyžaduje pravidelnosť – ak je potrebné, na ošetrenie zájdite aj každých 14 dní – okrem toho, že pokožka bude vyzerať zdravšie, pravidelné čistenie je aj prevenciou pred neodborným čistením pleti, do ktorého by ste sa púšťali doma v kúpeľni. Po neodbornom čistení hrozí nielen zhoršenie zápalu, aj aj vznik jazvičiek.

5. Pozor na hydratáciu

Liečba problematickej pleti môže spôsobovať jej vysušenie či precitlivenosť. Hoci máte pocit večnej mastnoty na pokožke, paradoxne, koža môže byť dehydratovaná. Preto nanášanie hydratačného krému nielen pod mejkap, ale aj po večernom ošetrení kože je takisto dôležitým krokom v starostlivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #akné #pokožka #hydratácia

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...