Farba roka 2019 prináša optimizmus aj intimitu! Bude sa nosiť koralová

Odborníci sa znovu rozhodli. Aj nasledujúci rok má svoju farbu. Či skôr trend, ktorý predurčili zástupcovia dizajnových odvetví pre nasledujúcich 365 dní a ich názor zastrešila spoločnosť Pantone.

01.01.2019 11:30
debata
Dizajnér Marc Jacobs použil koralový odtieň vo... Foto: SITA/AP, Kevin Hagen
Dizajnér Marc Jacobs použil koralový odtieň vo svojej kolekcii na jar 2019. Dizajnér Marc Jacobs použil koralový odtieň vo svojej kolekcii na jar 2019.

Tak ako každý rok aj tentoraz sa na sklonku starého objavila nová farba na rok ďalší. Spoločnosť Pantone pred pár týždňami informovala o tom, že rok 2019 sa bude niesť v znamení odtieňa Living Coral.

Farbou roka 2019 je living coral (živá koralová).

Azda ani netreba rozumieť anglicky, aby ste z názvu vydedukovali prítomnosť slova koral. A presne o takú farbu aj ide – korálový odtieň, ktorý však nie je chladný, ale má v sebe veľmi živý a teplý nádych má byť tým odtieňom, ktorý bude vplývať na trendy odevného, bytového či priemyselného dizajnu.

Zaujímavosťou je, že okamžite po zverejnení sa objavili pochvalné, ale aj veľmi kritické hlasy. Veľa odborníkov na dizajn označilo farbu za príliš gýčovú a nepoužiteľnú pre vkusný moderný dizajn.

Dôkazy o tom, že sa mýlia však nepochybne ponúka hneď niekoľko odevných dizajnérov, ktorí sa už s koralovou stretli pri príprave svojich jarných kolekcií. Nájsť sa dá aj v nových katalógoch nábytku a doplnkov na budúci rok.

Pantone opísal farbu pod názvom živá koralová ako odtieň oranžovej farby so zlatistým podtónom. Farba má reprezentovať optimizmus a radostné zážitky, rovnako ako „autentické zážitky, ktoré vraj umožňujú spojenie a intimitu“ medzi ľudmi v časoch sociálnych sietí.

Tapeta s motívom koralov a koralovej farby,... Foto: PR Shots
johnlewis Tapeta s motívom koralov a koralovej farby, predáva John Lewis. Tapeta s motívom koralov a koralovej farby, predáva John Lewis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farba roka #Pantone #farba #koralová

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....