Čo so suchými vlasmi? Dopracujte sa najprv k príčine!

Máte extrémne suché vlasy? Potrebujú správnu starostlivosť! Čo však skutočne zaberá? A čo je príčinou?

25.12.2018 08:00
vlasy, krása, mráz, starostlivosť Foto:
Vlasoví odborníci odporúčajú umývať si vlasy nanajvýš každý druhý deň.
debata (1)

V prvom rade treba vniesť do vlasov toľko vlhkosti, ako je to len možné. Znamená to používať extra zmäkčujúce šampóny a kondicionéry, hydratačné stylingové produkty – séra, krémy a oleje. V neposlednom rade však treba zistiť, prečo sú vlasy suché. Zodpovedzte si na nasledovné otázky.

Ako často používam šampón?

Nadmerné používanie šampónu okráda vaše vlasy o prirodzené oleje pokožky hlavy, vďaka ktorým sú pramene vlasov pružné a lesklé. Vlasoví odborníci odporúčajú umývať si vlasy nanajvýš každý druhý deň. Mnohí však pritvrdzujú a navrhujú umývať si vlasy šampónom raz za tri, dokonca až štyri dni. Ak túžite po sviežosti, nasypte si do končekov trochu suchého šampónu a následne si umyte vlasy čistou vodou.

Sú v mojom šampóne sulfáty?

Šampóny, ktoré obsahujú sulfáty, sú agresívnejšie ako bezsulfátové, pretože spolu so špinou odstraňujú aj vlhkosť. Aby sa minimalizovala strata vlhkosti, treba sa spoliehať na bezsulfátové formuly a ak máte suché vlasy, dbajte na dodatočné zložky ako je med a slivkový olej.

Trávim veľa času vonku?

UV žiarenie rozkladá vlhkosť vlasov rovnako ako horúce vysušené podnebie alebo suché, studené. Nosenie klobúkov pomáha rovnako ako produkty, ktoré poskytujú určitú ochranu proti UV žiareniu. Zložky, ktoré chránia v slnečnom podnebí, sú kokosový olej, je to prírodný absorbér.

Používam pri úprave vlasov horúci vzduch?

Ak si pravidelne fénujete, natáčate či žehlíte vlasy, poškodzujete vonkajšiu vrstvu vlasov, takže sa z nich stráca vlhkosť. Používanie prostriedkov na minimalizáciu vysušenia vlasov môže byť riešením – aj tak by ste však pri stylingu mohli znížiť teplotu prístrojov.

Aká je kvalita mojej vody?

Tvrdá voda – najmä ak obsahuje veľa vápnika a vápenca, môže zanechať vo vlasoch minerálne usadeniny. V priebehu času sa tvoria tieto vrstvy a vytvárajú nepriepustný film, ktorý znemožňuje, aby výrobky prenikali hlbšie a vyživovali vlasy. Zaobstarať si zmäkčovač vody má význam, rovnako aj používanie čistiaceho šampónu, ktorý odstraňuje tieto nánosy z vlasov. Pri čistiacich šampónoch dbajte na celulózu.

Je moja strava vyvážená?

Málo výživná strava sa najčastejšie prejaví najprv na vlasoch, keďže vlasová pokožka a vlasy patria medzi posledné oblasti tela, ktoré dostávajú príslušné živiny. Znamená to, že ak je ich nedostatok, vlasy sa často lámu. Ak máte podozrenie, že vaša strava zapríčinila suché vlasy, porozprávajte sa s lekárom o spôsoboch, ako sa lepšie stravovať, prípadne, aké vitamíny užívať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hydratácia #suché vlasy #UV žiarenie #suchý šampón #sulfáty

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...