Pripravení (nielen) na Mikuláša: 7 krokov ako sa starať o koženú obuv!

Aj vy si ešte pamätáte, ako vám rodičia hovorili, aby ste si poriadne vyčistili topánky, pretože inak nedostanete nič od Mikuláša?

06.12.2018 07:00
debata
Vyššia členková obuv z hladkej kože Pat Calvin... Foto: archív značky
Vyššia členková obuv z hladkej kože Pat Calvin. O kožu by ste sa mali starať a zakúpiť si vosk v danej farbe. Vyššia členková obuv z hladkej kože Pat Calvin (predáva Humanic). O kožu by ste sa mali starať a zakúpiť si vosk v danej farbe.

Sviatok, keď sa v mnohých domácnostiach položia na okenné rímsy čižmy a rodičia do nich deťom pod rúškom noci vložia vrecko so sladkosťami, je tu aj tento rok. Možno platí, že čo sa zamlada naučíte, na staré kolená akoby ste našli. Ale ruku na srdce. Viete, ako si správne vyčistiť obuv?

Áno, zabudnime teraz na mikulášske nádielky – vyleštené, čisté a udržiavané topánky sú skrátka vec, na ktorú by sme nemali zabúdať, či máme 20, 30 alebo 50. Pri udržiavaní koženej obuvi existuje niekoľko základných krokov, ktoré je dobré poznať.

Značka Le Premier, ktorá sa špecializuje na výrobu pánskych odevov a obuvi, nedávno povolala školeného odborníka a predviedla, na čo si treba dať pozor, ak chcete mať obuv dlhšie ako novú a využívať ju roky.

7 nasledujúcich bodov by ste nemali rozhodne podceňovať.

Na koženú obuv je dobré mať doma aj kvalitnú kefu. Foto: TOMAS FIGURA/Le Premier
Na koženú obuv je dobré mať doma aj kvalitnú kefu. Na koženú obuv je dobré mať doma aj kvalitnú kefu.

1. Do ulíc po suchu

Než si prvýkrát obujete nové kožené topánky, mali by ste ich dôkladne navoskovať. Ochránite ich tak pred prípadným dažďom, na ktorý je kožená obuv mimoriadne citlivá. Nové topánky s koženou podrážkou si obúvajte najprv v deň, kedy je vonku sucho. Podrážka sa lepšie adaptuje pre podmienky exteriéru a predĺžite tak jej životnosť. V prípade brúsenej či velúrovej kože musíte použiť prípravky na to určené. Nebojte sa opýtať na najlepšiu voľbu priamo v predajni. Pomocníkom je aj impregnančný sprej

2. Obuvák je povinnosť

Pri obúvaní vždy používajte obuvák, aby vaše päty boli stále pevné a nedošlo k ich zošliapaniu.

3. Vyleštená, vyblýskaná, ako nová!

Ak investujete do kvalitnej kozmetiky na topánky, nebudete ľutovať. Pri používaní kvalitného krému alebo vosku kožu topánok zvlhčíte a udržíte pružnou, čím zabraňujete vysychaniu a praskaniu. Leštenie voskom navyše poskytuje ochranu pred ušpinením topánok. Dôležitá je pravidelnosť a kvalitná kefa na topánky.

4. Na farbe záleží

Vosky aj krémy sa vyrábajú v rôznej pigmentácii, ktorá pomáha topánkam z kože udržať ich farbu. Ak máte čierne topánky, mali by ste siahnuť aj po prípravkoch na čiernu kožu. Niektoré druhy kože pohlcujú pigment z voskov, preto by ste v prípade zle zvoleného prípravku mohli topánkam skôr uškodiť.

Napináky sú vhodné na udržiavanie tvaru koženej... Foto: TOMAS FIGURA/Le Premier
Napínaky sú vhodné na udržiavanie tvaru koženej topánky. Napináky sú vhodné na udržiavanie tvaru koženej topánky.

5. Napínavá hra

Najdôležitejšie v prípade ochrany akýchkoľvek topánok je pravidelné používanie napinákov na obuv. V ideálnom prípade by ste mali zvoliť kvalitné drevené. Na napinákoch by mali byť vaše topánky vždy vtedy, keď ich nemáte na nohách. Zabránite tak deformácii ich tvaru a predĺžite ich životnosť.

6. Na striedačku

Kožené topánky by ste určite nemali nosiť sedem dní v týždni. Na nohe by ste ich mali mať maximálne 24 hodín a potom im dopriať rovnako dlhý čas odpočinku, aby vyschli od potu. Dbajte na to, aby vo vašom šatníku vždy boli aspoň dva páry topánok, ktoré medzi sebou môžete striedať.

7. Obuv v suchu, jej životnosť tiež

Snažte sa zabrániť nadmernému vlhnutiu topánok. V praxi to znamená, že by ste sa mali vyvarovať dažďa a nenechávať topánky na vlhkých miestach (pivnica, v zime balkón či loggia a pod.). Ak topánky navlhnú, nechajte ich schnúť minimálne tri dni. Ak budete nosiť topánky, ktoré nie sú dostatočne suché, môžete ich rýchlejšie poškodiť.

V chladnom počasí to nie je vždy možné, ale v... Foto: archív značky
chlad, zima, topánky, starostlivosť V chladnom počasí to nie je vždy možné, ale v kožených topánkach by ste sa mali vyhnúť vlhku a mokru. Na zábere čižmičky z velúrovej kože Humanic.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #obuv #ako sa udržiava #krém #topánka #vosk #poriadok

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...