Toto sú dôvody, prečo vyzeráme staršie

Krémy, pleťové vody či dokonca estetické zákroky. Aj takýmito prostriedkami si pomáhame, keď naša pleť starne. Za vráskami sa však často neskrývajú len pribúdajúce roky, ale aj nesprávna životospráva, nedostatok spánku či nadmerné slnenie a pobyt v soláriách. Aký je teda návod na mladší vzhľad?

25.11.2018 17:00
avokádo, pleť, výživa Foto:
Ovocie a zelenina znižujú oxidačný stres pokožkových buniek spôsobený voľnými radikálmi.
debata

Slnko a solárium vedia aj uškodiť

Podľa riaditeľa kozmetického a klinického výskumu na oddelení dermatológie v nemocnici Mount Sinai Joshuau Zeichera spôsobuje slnečné žiarenie tvorbu voľných radikálov, ktoré poškodzujú kolagén, elastín a kožné bunky. Kolagén a elastín sú telesné bielkoviny, ktoré sa priamo podieľajú na zabezpečení pružnosti pleti. Prílišné slnenie vedie k predčasnému starnutiu pokožky, vzniku vrások, pigmentovým škvrnám a rakovine kože. Podobne, s veľkou opatrnosťou, sa odporúča navštevovať soláriá za účelom čo najrýchlejšieho získania bronzovej pokožky. Podľa nedávnej austrálskej štúdie majú ľudia, ktorí používajú opaľovacie krémy alebo sa vyhýbajú umelým ultrafialovým lúčom nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny, ale aj starnutia pokožky. Vedci spomínaným výskumom, ktorí uskutočnili až na deväťsto ľuďoch, dospeli k zaujímavým výsledkom. Ľudia, ktorí používali denne počas štyroch rokov opaľovacie krémy, mali o 25 % nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich prejavia znaky starnutia kože, než u tých, ktorí opaľovacie krémy nepoužívali. Slnečné žiarenie nie je nebezpečné len na jar či v lete, ale aj na jeseň a v zimných mesiacoch. Spálenie pokožky hrozí najmä vo vyšších nadmorských výškach, najčastejšie na horách, alebo v zimných strediskách počas jasných slnečných dní.

Únava sa odráža v tvári

Dr. Zeicher pre portál menhealth.com vysvetľuje, že vyzerať lepšie môžeme aj vďaka kvalitnému spánku. Telesné bunky fungujú na takzvanom cirkadiánnom rytme, ktorý zjednodušene povedané zodpovedá za to, že sme v noci unavení a ráno bdelí. Nočný odpočinok potrebujú kožné bunky na dôkladnú regeneráciu. Ak je ho nedostatok, koža sa nestihne uzdraviť, čo sa napokon prejaví bledým, unaveným a nezdravým výzorom. Lekári odporúčajú štandardných osem hodín spánku. Pred uložením sa na nočný odpočinok však radia používať hydratačné sprchové gély či krémy, ktoré dostatočne hydratujú celú pokožku tela a tváre. Koža sa totiž počas noci výrazne dehydruje, a preto potrebuje dostatok vlahy nielen zvnútra, ale aj zvonka.

Ovocie a zelenina proti starobe

Pod starnutie pokožky sa podpisuje aj vynechávanie ovocia a zeleniny z jedálneho lístka. Takmer 90 % Američanov nekonzumuje odporúčané dve až tri porcie zeleniny denne a až 76 % z nich si nedopraje žiaden kus ovocia. Niektoré štúdie však naznačujú, že konzumácia vyváženej stravy, ktorá je bohatá na ovocie a zeleninu napomáha v boji proti kožným chorobám, vzniku vrások a starnutiu. Ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré znižujú takzvaný oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi. Ďalšie výskumy tiež zdôrazňujú, že pre zdravú pokožku bez príznakov predčasného starnutia sú nevyhnutné vitamíny E, C a B3. Vitamín E pomáha bojovať proti voľným radikálom, vitamíny C a B3 zvyšujú lepšiu využiteľnosť kolagénu v pleti a bránia poškodeniu buniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #spánok #pleť #solárium #vrásky #slnenie #pleťová kozmetika #oxidačný stres

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...