Čo si obliecť na jednotlivé druhy športu? Myslite na kvalitu aj komfort!

Šport už je dávno súčasťou našich životov a mnoho žien sa mu venuje celkom pravidelne. Je skvelé, ak patríte medzi ne a dbáte na svoju líniu, lepšiu kondíciu či zdravší životný štýl. Myslíte aj na to, či ste správne oblečená?

05.11.2018 12:00
cvičenie, fitnes, zdravie Foto:
Viete si vybrať ten správny odev na cvičenie?
debata (1)

Asi by ste mohli oponovať, že odev je to posledné, na čo treba pri športe myslieť – ale nie je to tak celkom pravda. Vhodne zvolená obuv aj odev nielen zlepšuje pocit pri športe, pocit komfortu, ale môže podporiť aj športovú výkonnosť a obmedziť zdravotné riziká (to platí predovšetkým pri správnej obuvi!).

Kratšie športové tričko na jogu, predáva H&M za...
Športová podprsenka Reebok PureMove Bra, ktorá...
+10Športové tenisky Adidas, info o modeli a cene v...

Ako vyberať?

Kvalita materiálu je jeden z najdôležitejších faktorov. Niekto radšej siahne po klasickej bavlne, inému vyhovujú viac syntetické materiály. Treba si však uvedomiť, že niektoré umelé materiály môžu vyvolať priam alergickú reakciu na koži. Pri bavlne je to zase pot, ktorý už po pár minútach môže poriadne prekážať – napríklad aj pri outdoorových aktivitách. Osvedčené sú najmä nylonové alebo polyamidové materiály na športových funkčných tričkách, šortkách či legínsach.

„Je to rýchloschnúci materiál, čo znamená, že neviaže na seba vodu, ale odvádza ju od tela, a rýchlo sa odparuje. Je to silný, trvácny a oderuvzdorný materiál,“ hovorí majiteľ butiku so športovým oblečením Daniel Krížik. Zdôrazňuje, že myslieť treba aj na správnu veľkosť odevu a elasticitu. Príliš tesné oblečenie zhoršuje cirkuláciu krvi – samozrejme, pri niektorých športoch je zase dobré nosiť kompresné odevy. Zbytočne budete siahať po menších kúskoch na telo, v ktorých sa už po pár minútach budete cítiť nesvoja a bez komfortu.

Fitness

Oblečenie nesmie byť príliš tesné, inak vás bude ťahať, zarezávať sa do kože a popritom ešte aj zvýrazní všetky nedostatky. Ideálne sú elastické športové legíny. Športová podprsenka by mala byť pevná, dobre tvarovať hrudník, nemala by byť tesná, ale ani voľná. Výborná je podprsenka s prekríženými ramienkami na chrbte, ktorá pri cvičení dobre drží, neposúva sa a nekĺže. Vhodné sú klasické nohavičky namiesto čipkovanej spodnej bielizne, bavlnené ponožky a pevná obuv v podobe tenisiek.

Beh

Najdôležitejšou časťou outfitu je správna obuv, ktorý zaručuje bezpečnosť a pohodlie. Najprv si ujasnite, aký terén vám na tréning viac vyhovuje, a podľa toho si zvoliť typ obuvi. „Rozlišujeme dva základné druhy, a to trail – beh vo voľnom teréne/lese, a cestu – beh na spevnených povrchoch. Takže, stačí si vybrať a tomu prispôsobiť bežeckú obuv,“ hovorí Daniel Krížik. Behať možno aj v bavlnenom tričku a teplákoch, lepšie je však investovať do kvalitného odevu, ktorý zvyšuje komfort pri pohybe a vydrží dlhšie. Na leto sú ideálne materiály, ktoré príjemne chladia, a pokrývka hlavy pred páliacimi slnečnými lúčmi. V zime treba vrstviť a materiály by mali byť priedušné, ale zároveň nepremokavé. Spodná vrstva by mala byť z termo materiálu.

Joga a pilates

Na toto cvičenie sú vhodné dlhšie nohavice a legínsy, ktoré udržujú svaly a šľachy neustále v teple a zároveň pokožku držia čo najdlhšie v suchu. Tričká zo syntetických vlákien (umelé vlákna alebo niekedy sa používa aj názov chemické vlákna) dobre odvádzajú pot a navyše sú priedušné. „Odporúčam športové tielko s obsahom elastanu, nazývaného aj spandex, čo je veľmi silný a pevný materiál. Iba 100-percentný elastan je možné roztiahnuť až do šesťnásobku pôvodnej veľkosti, preto je potrebné všímať si jeho percentuálne zastúpenie v textílii. Od toho sa odvíja celková elasticita danej látky. Telu dodá potrebnú oporu, no zároveň nebude počas cvičenia škrtiť," dodáva Krížik. Na jogu je vhodnejšia ľahšia športová podprsenka, bezšvová so širokými ramienkami, ktorá netlačí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šport #obuv #ako sa obliecť #odev #tenisky

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...