Zázraky v dobe smogovej: Pokožku môže chrániť kozmetika, aká?

Zdá sa, akoby sa s nimi roztrhlo vrece. Kozmetické produkty už necielia len na boj s vráskami či napríklad citlivou pleťou alebo suchou pokožkou, najnovšie sa z nich stávajú rytieri v zbroji proti znečisteniu životného prostredia.

31.10.2018 07:00
Problémy s pórovitou pokožkou rieši mnoho žien. Foto:
Dokážeme pomocou kozmetiky chrániť pokožku pred vplyvmi životného prostredia?
debata

Áno, práve životné prostredie výrazne ovplyvňuje stav našej pleti. Dnes už sa len málokto zaobíde bez styku s civilizáciou a život v idylickom prostredí bez poškrvny nie je vlastne možný ani v takom amazonskom pralese. Ak žijete v meste, smog, splodiny, prach, to všetko zasahuje do vášho života výraznou mierou.

Vedci už dávnejšie preukázali, že práve znečistené životné prostredie sa podpisuje na predčasom starnutí pokožky, alebo napríklad na vzniku kožných problémov – od akné cez upchaté póry, po suché miesta. Skrátka, na čo si len spomeniete. Samozrejme, rátať treba aj s genetickou výbavou – no ak k tomu pridáte práve vplyvy okolia, výsledok nepoteší najmä pri pohľade do zrkadla, ale aj subjektívnom pocite.

Je asi len logické, že sa v poslednom čase na trhu vyrojili produkty, ktoré sľubujú ochranu kože, obnovenie ochrannej kožnej bariéry či dokonca sú často propagované ako „štít“ proti znečistenému prostrediu.

zväčšiť Kozmetika určená na ochranu pokožky proti... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
Kozmetika určená na ochranu pokožky proti vplyvom prostredia. Kozmetika určená na ochranu pokožky proti vplyvom prostredia.

Netreba azda vôbec pochybovať o tom, že v kozmetickom priemysle je veľa peňazí a tak trend „anti-pollution“ nabral na vysokých obrátkach. Ako však píše napríklad britský Guardian, netreba hneď lámať nad všetkým palicu.

„Čiastočne ide určite o marketingový ťah, ale ingrediencie, ktoré využívajú niektoré firmy, sú naozaj výnimočné. A nemôžete poprieť ich účinok,“ cituje jedného z užívateľov v Sydney.

Kozmetika s „anti-znečistujúcimi“ účinkami sa rozmohla najprv v Ázii, kde je vysoké zamorenie smogom a tamojší priemysel najmä vo veľkých mestách spôsobuje skutočné problémy. Je však celkom logické, že jej využitie sa rozšírilo aj na americký a európsky kontinent a to v pomerne rýchlom čase.

Kým v úvode sa väčšia časť podobných produktov ocitla v ponuke značiek luxusnej kozmetiky, dnes je už možné žiadať ich aj na masovom trhu a u značiek s priaznivejšími cenami. V ponuke sú najmä ochranné krémy a gélové textúry, fluidá. Nechýbajú však ani čistiace masky či napríklad ochranné spreje, ktoré majú na pokožke vytvoriť dokonalý štít. Nebudem vám ručiť, že fungujú na sto percent. Vyskúšať si ich musíte (alebo môžete) sami. Výsledok bude odpoveďou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #znečistenie #životné prostredie #pleť #krém #gél

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...