Preč s prvými vráskami! Vyskúšajte chytré triky

Starnutie pokožky nie je jedinou príčinou vzniku vrások. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že pod ich tvorbu sa u žien podpisujú fajčenie, drastické diéty, nadmerné slnenie a dokonca i genetika.

21.10.2018 14:00
očný krém, ošetrenie pleti, vrásky Foto:
Regenerácia a hydratácia pokožky nezávisí len na použití dobrých krémov.
debata

Stop cigaretám, stop starnutiu

Vedci varujú, že medzi fajčením a vráskami existuje priama súvislosť. Nikotín obsiahnutý v cigaretách sa vstrebáva do krvných ciev, ktoré sa následne zužujú. A to platí aj v prípade nedostatočného prekrvenia kožných buniek. Cigaretový dym obsahuje viac než sto rôznych chemických látok, z ktorých väčšina má rakovinotvorné účinky a negatívne ovplyvňuje celkové zdravie človeka. V dôsledku toho je sťažená regenerácia a hydratácia pokožky.

Vyvarujme sa rýchlemu chudnutiu

Za prvými príznakmi starnutia stojí podobne ako poťahovanie z obľúbenej cigarety aj náhle zníženie telesnej hmotnosti. Pokiaľ dochádza k rýchlej strate nadbytočných kilogramov, koža sa tejto náhlej zmene nedokáže prispôsobovať. Pokožka ovísa, a to platí aj o tej, ktorá pokrýva tvár. Výborným pomocníkom pri redukcii hmotnosti je zvoliť radšej pomalšie tempo a dopĺňať si jedálniček o potraviny bohaté na vitamín E a minerálnu látku železo. Obidve spomínané látky zlepšujú elasticitu a pružnosť pokožky. Vitamín E, známy tiež ako vitamín mladosti, sa v bohatom množstve nachádza v orechoch, ovsených vločkách a semienkach rastlín, a to v slnečnicových, tekvicových či sezamových. Železo je dôležité pre tvorbu krvného farbiva hemoglobínu. Ten sa podieľa na prenose kyslíka k bunkám tela, a to aj tým kožným. Tento prvok sa nachádza najmä v mäse, ale aj v niektorých tmavých druhoch zeleniny.

Slnko dokáže potrápiť pleť

Na vznik vrások, najmä okolo očí má tiež vplyv silné slnečné žiarenie. Nejde pritom o problém, ktorý nás dokáže prekvapiť len v lete, ale čo-to vie „povedať“ aj na jeseň a v zimných mesiacoch. Práve počas sychravých dní strácame ostražitosť a vyhýbame sa používaniu krémov s ochranným faktorom. Slnečné lúče prenikajúce do hlbších vrstiev pokožky poškodzujú kolagén, ktorý je jednou zo základných stavebných látok zdravej a kvalitnej kože. U niektorých ľudí sa vrásky objavujú aj bez toho, aby prepadli cigaretám či nadmernému slneniu. Ozýva sa u nich genetika, proti ktorej sú niekedy bezmocné aj samotné krémy proti vráskam. V takýchto prípadoch pomáha ochrana pokožky zvnútra. Zdravý životný štýl je skvelým bojovníkom proti príznakom starnutia kože a zahŕňa konzumáciu potravín bohatých na vitamín C a betakarotén. Ku „škodcom“, ktorí dokážu potrápiť našu pokožku patria tiež nadmerný stres a nedostatok spánku. Stres vyčerpáva organizmus a pripravuje ju o komplex dôležitých vitamínov a minerálnych látok. Od dostatočnej kvality spánku zase závisí regenerácia kože. Niet divu, že pokiaľ sme oddýchnutí, pleť pôsobí sviežo a zdravo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #chudnutie #stres #vrásky #starostlivosť o pleť #slnenie #diéty

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...