Holubec, Hrča aj Sršňová uzavreli módny maratón, priniesli módu aj emócie!

Zvykne sa hovoriť do tretice všetko dobré. V prípade tretieho dňa akcie Fashion LIVE! 2018 rád použijem slovo najlepšie.

20.10.2018 14:58
debata
Modelka v šatách z kolekcie od Martina Hrču. Foto: TIC_BRNO
Modelka v šatách z kolekcie od Martina Hrču. Modelka v šatách z kolekcie od Martina Hrču.

Program záverečného dňa módnej akcie, ktorá ukazuje podobu domáceho dizajnu, priniesol totiž skutočne vyvážený a veľmi optimistický pohľad na lokálny dizajn. Taký, že by sa nestratil ani v medzinárodných módnych metropolách.

Kľúčovým ťahákom večera boli prehliadky Lenky Sršňovej, Martina Hrču a Marcela Holubca. Každý má svoju špecifickú klientelu, ktorá sa v istých momentoch pretína. Každý priniesol to svoje, ale zároveň aj čosi navyše.

Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom...
Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom...
+18Manekýni v kolekcii Marcela Holubca W pod...

V prípade Sršňovej a jej kolekcie Monochroma to bola práca s farbnosťou. Ústup od výraznejších kombinácií a motívov nahradil motív digitálnej čiary, ktorý si pripravila sama dizajnérka a nechala potlačiť na látky v rôznych farebných variáciách. Na úvod nechala na mólo vyjsť modelky v pestrofarebnej dúhovej palete, ale to, čo jej prihrá novú klientelu, ešte len malo prísť. Sršňová pracovala s prechodom do temnej palety. Sivá, tmavomodrá či dokonca čierna v kontraste s bielou – skrátka Monochroma. Zaujímavý bol aj detail zámykov, zažehlených a zašívaných pruhov látky, ktoré tvorili nosný motív na mikinách, tunikových topoch aj sukniach. Všetko, možno akurát s výnimkou legínsov, bolo extrémne nositeľné a najmä medzigeneračné. Túto Sršňovú si pokojne môže obliecť blogerka z ulice, ale aj pracujúca žena alebo manažérka.

zväčšiť Modelky v kolekcii Lenky Sršňovej pod názvom... Foto: Tomáš Gál
Lenka Sršňová - Fashion LIVE! 2018 Modelky v kolekcii Lenky Sršňovej pod názvom Monochroma na akcii Fashion LIVE! 2018.

U Martina Hrču, ktorý žije na severe Slovenska, stále vidieť výrazné vidiecke a folklórne vplyvy. Ale to ako ich spracoval v kolekcii Éter bolo výnimočné a zaslúžene odmenené aj standing ovation. Pracoval s temnou farebnou paletou, v ktorej oko priťahovali odtiene tmavozelenej, machovej, hnedej či tónov temnej modrej oblohy alebo zamatu čierneho ako uhoľ. Prezentácia bolo výpravná a doslova rozprávková, ale nešla na úkor samotných odevov.

Napríklad zamatové šaty po kolená s nadýchanými rukávmi a prestrihmi v živôtiku, model krátkych šiat so zatkaným lurexovým vláknom či nádherný večerný model zamatových šiat s hranatým dekoltom na chrbáte a vlnovkovým lemom, spod ktorého vykúkala farbená hodvábna sukňa – to boli kúsky, ktoré vyrážali dych. A zaslúžene! Okrem nich nechýbali ani Hrčove povestné, masívne kabáty a práca s vrstvením, drapériou a dramatickou dekoratívnosťou, o ktorú sa okrem detailov na šatách starali aj šperky od Kristýny Španihelovej.

zväčšiť Modelky v kolekcii Martina Hrču pod názvom Éter... Foto: Tomáš Gál
Martin Hrča - Fashion LIVE! 2018 Modelky v kolekcii Martina Hrču pod názvom Éter počas tretieho dňa programu na akcii Fashion LIVE! 2018.

Záver večera patril Marcelovi Holubcovi W. a aj v jeho prípade išlo o skvelý vizuálny, ale aj odevný zážitok. Holubca inšpirovala séria kohútích malieb od Andreja Dúbravského, ktorého motívy sa objavili maľované na zadnej časti dvojice kožených búnd či ako náhodné ťahy štetcom na tvárach modeliek. Boli to však šaty a práca s materiálom, ktoré tentoraz skutočne očarili. Dizajnér pokračuje v práci s kožou, ktorú strihá a reže do jednotlivých podôb laserom. Kým minulý rok niektoré kusy kožených odevov pôsobili trochu ťažkopádne, tentoraz to bolo delikátne.

zväčšiť Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom... Foto: Tomáš Gál
Marcel Holubec W - Fashion LIVE! 2018 Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom La Bohéme počas tretieho dňa programu na akcii Fashion LIVE! 2018.

Koža vyzerala v niektorých momentoch ako ľahučké čierne kohútie perie, jej spojenie so šifónmi a hodvábnymi materiálmi bolo ukážkovou prácou kontrastov. Po čiernej nádielke však prišlo aj na farby a mólo sa doslova stalo rozkvitnutou záhradou. Jemnosť a ľahkosť splývavých materiálov a metrov a metrov látky na rozjasnených šatách v oranžovej, ružovej či malinovej farbe donútila mnohé ženy ostriť zrak a fotiť si jednotlivé modely na mobil. Určite nielen ako inšpiráciu, ale aj ako potenciálny kus odevu na zakúpenie (áno, Holubec mal v dave niekoľko svojich klientiek). Záverečné modely v nežnej belasej a bielej farbe boli zase kusmi, ktoré nepochybne čoskoro uvidíme na niektorom spoločenskom podujatí v Bratislave.

zväčšiť Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom... Foto: Tomáš Gál
Marcel Holubec W - Fashion LIVE! 2018 Modelky v kolekcii Marcela Holubca W pod názvom La Bohéme počas tretieho dňa programu na akcii Fashion LIVE! 2018.

Piatkový program zároveň ponúkol aj tvorbu talentov a študentov z Ateliéru 343 na VŠMU či značky freier od Terézie Feňovčíkovej, ktorej pánska kolekcia inšpirovaná bratmi aj 90-tymi rokmi si nepochybne nájde mnoho priaznivcov medzi mladšou generáciou módnych nadšencov. Za „Fresh dizajnéra“ roka vyhlásili organizátori Pavla Dendisa, ktorý sa objavil so svojou kolekciou v stredajšom programe.

Akcia Fashion LIVE! 2018 nezastúpi všetky estetické podoby, ani dizajnérske prístupy – skladba trojdňového programu však urobila záber naozaj slušný a zostáva veriť, že práve táto akcia sa raz stane vlajkovou loďou domáceho dizajnu. Potenciál na to má obrovský a omnoho viac prepojený práve s tým, o čom by to celé malo byť – s módou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #Marcel Holubec #Lenka Sršňová #Martin Hrča #Fashion LIVE! 2018

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...