Šaty zo zlata, klietka na hlave aj od(b)raz doby: Hanečka ponúkol psychiatriu

Bohatý bol program druhého dňa akcie Fashion LIVE! 2018, ale tentoraz sme sa rozhodli venovať len móde domácej. Zastúpil ju renomovaný Boris Hanečka, ktorý uviedol kolekciu samostatnú aj v spojení s Danou Vodou.

19.10.2018 15:15
debata
zväčšiť Spoločná kolekcia Dany Vody a Borisa Hanečku... Foto: Tomáš Gál
Dana Voda a Boris Hanečka - Fashion LIVE! 2018 Spoločná kolekcia Dany Vody a Borisa Hanečku počas programu druhého dňa akcie Fashion LIVE! 2018.

Práve Hanečkova prezentácia prilákala do priestorov Starej tržnice veľký počet divákov. V jeho prípade nikdy nejde len o šaty, každá prehliadka má nejaký nosný motív, tému, občas dokonca priam divadelnú výpravu. A presne toho sa diváci dočkali aj včera. Ale pekne postupne…

Prvý segment šou patril opätovnému spojeniu dizajnéra s kolegyňou Danou Vodou a išlo o spojenie jej autorských úpletov s Hanečkovými kreáciami v podobe tylových sukní, šiat či plášťov. Ako prezradil pre TV Pravda dizajnér, obaja sa pokúsili vzdať hold archaickej žene, žene strážkyni a opatrovateľke.

Video

„Väčšinou sa klaňajú ľudia kráse hollywoodskych hviezd, alebo tým vílam a princeznám. My sme sa rozhodli inak,“ komentoval kolekciu, v ktorej niektoré kúsky pripomínali odevy starovekých kňažiek. Objavila sa inšpirácia tógami, nechýbali detaily zavinovania a vrstvenia, splývavú jemnosť materiálov striedala pevnosť a hrubosť pletenín, ktoré podľa Hanečku niekomu mohli pripomenúť dokonca tapisérie. „Ale sú príjemné na nosenie,“ zdôraznil na margo kolekcie nazvanej Insomnia, odprezentovanej s veľmi pomalou, miestami, bohužiaľ zbytočne rozvláčnou (ne)dynamikou.

Podobne ako minulý rok sa plynule z prvej prehliadky stala nová, celkom iná. A znovu, tak ako minulý rok, sa niektorí diváci zdvihli z miest a vybrali smerom k dverám na „fajč-pauzu“, keď si uvedomili, že sa kruhové mólo mení na scénu akejsi imaginárnej psychiatrickej kliniky s bizarnými postavami sestier v bielom.

Spoločná kolekcia Dany Vody a Borisa Hanečku...
Spoločná kolekcia Dany Vody a Borisa Hanečku...
+10Spoločná kolekcia Dany Vody a Borisa Hanečku...

Po entreé avizujúcom „podávanie medikamentov“ do priestorov móla začali postupne vchádzať jednotlivé modelky, Hanečka sa nezaprel, keď povolal svoje múzy a dlhoročné topmodelky ako Denisa Dvončová, Saša Gachulincová či Michaela Hlaváčková.

Pre TV Pravda prezradil, že kolekciu mal odloženú v šuflíku od roku 2001 a čakal na vhodný materiál, aby ju mohol stvárniť. Našiel ho až v podobe zlatej reflexnej matérie, z ktorej vznikali detaily na jednotlivých odevoch, ale aj celé solitéry – asymetrický model šiat, korzety, široká cípová sukňa, podprsenka či nohavice pozošívané z jednotlivých remeňov tejto metalickej „látky“.

Modelka Denisa Dvončová na prehliadke Borisa... Foto: Tomáš Gál
Modelka Denisa Dvončová na prehliadke Borisa Hanečku. Modelka Denisa Dvončová na prehliadke Borisa Hanečku.

„Je to materiál, ktorý pripomína plech. Naleštené zrkadlo zlaté. Človek v ňom môže zhliadnuť svoje pozitívne aj negatívne vlastnosti,“ komentoval Hanečka ešte pred uvedením kolekcie, ktorá dostala názov Au (ako Aurum – zlato).

Pre mňa osobne vo viac ako štyridsiatke modelov omnoho viac než „zlaté kúsky“ fungovali odevy s nositeľným potenciálom. Úvodný dlhý chanelovský kabát lemovaný zlatým prúžkom až po spodný okraj, sukňa z rovnakého materiálu či napríklad krátke vlnené šaty s odhalenými plecami a rozstrapkaným lemom boli chuťovkou.

zväčšiť Dizajnér Boris Hanečka predstavil počas druhého... Foto: Tomáš Gál
Boris Hanečka - Fashion LIVE! 2018 Dizajnér Boris Hanečka predstavil počas druhého dňa Fashion LIVE! 2018 kolekciu Au.

Modely večerných šiat, v ktorých sa kombinovali (a zošívali) rôznofarebné metalické dezény alebo sa trblietavými výšivkami flitrov vpíjali do intenzívneho farebného odtieňu modrej farby, lahodili oku (a nepochybne aj objektívu).

Ak už mala prísť k slovu zlatá, fungovala v detailoch – napríklad ako motív naznačených popruhov zo zlatých remeňov na jednoduchých šatách v levanduľovej farbe či tenučký prúžok našívaný na tylový materiál, ktorý vo finálnom strihu a podobe vytváral nádherný a pritom jednoduchý ornament a opulentný dojem večernej kreácie.

zväčšiť Psychiatrická klinika podľa Borisa Hanečku. Foto: Tomáš Gál
Psychiatrická klinika podľa Borisa Hanečku. Psychiatrická klinika podľa Borisa Hanečku.

Divákom počas večera mnohokrát prebehli po chrbte zimomriavky. Vizuálnych momentov a teátra na to bolo mnoho. Ale vybalansovať filozofický a umelecký rozmer odevu, emotívne posolstvo jej autorstva a toho, na čo móda slúži – na obliekanie ľudí – nie je vždy jednoduché. Hanečkova nová kolekcia ponúkla niekoľko nádherných kúskov, ale medzi štyrmi stenami jeho súkromnej kliniky sa na to posledné, teda obliekanie ľudí, občas pozabudlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #Boris Hanečka #Dana Voda #Fashion LIVE! 2018

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...