Módny maratón sa začal: Dendis zaujal temnou hrou mágie, HAAZ futurizmom

Bohatým programom odštartoval v stredu popoludní už šiesty ročník módneho podujatia Fashion LIVE! 2018 v Bratislave. Dizajnérska nádielka bola bohatá a rôznorodá.

18.10.2018 13:45
debata
zväčšiť Kolekcia Pavla Dendisa Slzavé údolie počas... Foto: Tomáš Gál
Pavol Dendis - Fashion LIVE! 2018 Kolekcia Pavla Dendisa Slzavé údolie počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2018.

Diváci si mohli počas jednotlivých prehliadkových blokov prezrieť tvorbu mladej generácie, ale aj etablovanejších a skúsenejších autorov. Kým napríklad Doroti Vojtková, značka HAAS alebo Pavol Dendis apelovali najmä na mladšiu generáciu, návrhár Richard Rozbora zostal verný vlastnému štýlu a oslovoval novou kolekciou predovšetkým svoju klientelu pracujúcich žien a biznismeniek.

Modelky na prehliadke Doroti Vojtkovej počas...
Modelky na prehliadke Doroti Vojtkovej počas...
+18Modelky na prehliadke Doroti Vojtkovej počas...

Zaujímavý posun od minuloročnej kolekcie bolo vidieť v práci Petry Kubíkovej, ktorá ponúkla divákom kolekciu Undercover. Opäť zaujala kabátmi, ale aj šatami – tentoraz však od priam architekturálnych detailov strihu zamierila k voľnejším formám, vzdušnosti a ľahkosti. Efektné detaily, napríklad v podobe falošných náprsných vreciek, tvorili spojovací prvok a dodávali jej odevom jasný a čitateľný moment.

V prípade kolekcie HAAZ bol celkom zjavný motív futuristickej vízie nášho sveta, dizajnér Patrik Haaz však nezaprel ani inšpiráciu 80-tymi rokmi a érou diska. Použitie materiálov s vysokým leskom, kaskády jemných strapcových dezénov aj strihové formy ponúkali akúsi „high-tech“ estetickú alternatívu v súčasnej móde. Zároveň sa však v kolekcii objavilo aj niekoľko veľmi elegantných a nositeľných kúskov kabátov či šiat, po ktorých môže siahnuť žena z hocijakej generácie.

zväčšiť Modelky na prehliadke ateliéru HAAZ počas... Foto: Tomáš Gál
HAAZ - Fashion LIVE! 2018 Modelky na prehliadke ateliéru HAAZ počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2018.

„Kolekcia bola inšpirovaná tým, čo zažívam, čo sa okolo mňa deje, ako veci vnímam a čo ku mne prichádza,“ uviedol ku svojej kolekcii Slzavé údolie dizajnér Pavol Dendis. Ako jediný predstavil primárne pánsku kolekciu, v ktorej bolo veľa čiernej farby, uhrančivé detaily, inšpirácia tarotom, mágiou, ale napríklad aj japonskou estetikou odievania (kimonové riešenie a zavinovanie niektorých kúskov).

zväčšiť Modelky na prehliadke Petry Kubikovej počas... Foto: Tomáš Gál
Petra Kubiková - Fashion LIVE! 2018 Modelky na prehliadke Petry Kubikovej počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2018.

Na bielych kúskoch sa ocitla potlač v podobe tarotovej karty obrátenej hore hlavou. Melanchóliu akoby vyrovnávalo zmierenie sa so sebou samým. Bavlna sa striedala s latexom, výrazným detailom sa stal motív uviazanej stuhy. Bola okolo rúk, členkov, okolo drieku a na krku ju substituovala akoby vo vzdušnom prúde uväznená ľahučká šatka.

zväčšiť Modelky na prehliadke Richarda Rozboru počas... Foto: Tomáš Gál
Richard Rozbora - Fashion LIVE! 2018 Modelky na prehliadke Richarda Rozboru počas prvého dňa akcie Fashion LIVE! 2018.

Dendis sa priznal, že od niekdajšej inklinácii k street-wearovej móde a športovej estetike sa posúva. „Začal som sa pozerať na moju tvorbu cez umenie. Riešim zákazky, kde sú len nositeľné veci, tak chcem, aby moja autorská tvorba a výsledok, ktorý dám na to mólo, mali nejaký umelecký charakter,“ doplnil Dendis pre TV Pravda. Viac si pozrite vo videu.

V galérii nájdete aj prehľad z prehliadok jednotlivých tvorcov, ktorí sa predstavili počas prvého dňa podujatia. Okrem spomenutých medzi nimi nechýba ani Maja Božovič so zaujímavo vystavanou prehliadkou ženských kúskov s prvkami asymetrických topov na jedno rameno, úzkych nohavíc s kalichovými návliečkami alebo vlnených kabátov s hravými geometrickými vzormi.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Fashion Live! #Petra Kubíková #Pavol Dendis #Richard Rozbora

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....