Pleť si po tridsiatke žiada viac pozornosti

Prvé vrásky? Strašiak, ktorého sa treba rýchlo zbaviť. Pokiaľ nepatríte k zástancom kozmetických zákrokov, skúste vyskúšať zopár overených trikov na krajšiu pleť.

17.10.2018 11:00
pleť, kozmetika, starostlivosť Foto:
Po tridsiatke pleť postupne stráca schopnosť regenerácie.
debata

Keď sa ohlási starnutie

Koža s pribúdajúcimi rokmi stráca na kvalite. Pomaly, a najmä po treťom „krížiku“, sa začínajú objavovať prvé príznaky jej ochabovania. Za všetko môže postupné ubúdanie látok potrebných na jej elasticitu. Základnými živinami pre pleť sú bielkoviny zvané kolagén a elastín. Po dvadsiatom piatom roku organizmus postupne stráca schopnosť regenerácie prirodzeného kolagénu. Vznikajú vrásky, suchá pokožka, celulitída. Trpia dokonca aj vlasy a nechty. Kolagén funguje na jednoduchom princípe. Pleťová bunka sa po jeho dodaní naplní tekutinou a pleť sa tak stáva hladšou a pružnejšou.

Druhý do partie je elastín

Elastín patrí tiež k nerozpustným bielkovinám, pričom si ho môžete predstaviť ako akúsi gumu, ktorá zabezpečuje pružnosť telesných orgánov. Množstvo tejto látky sa z tela vytráca s pribúdajúcim vekom, ale aj zlým stravovaním, fajčením, či pitím alkoholu. Najlepším zdrojom oboch spomínaných živín je tradičný vývar z kostí. Medzi potraviny, ktoré podporujú ich tvorbu sú mastné ryby (losos a makrela), chia a ľanové semienka, morské riasy, avokádo a paradajky.

Viac vody pre žiarivú tvár

Pružnosť pokožky je možné udržať nielen správnou životosprávou, ktorá povzbudzuje tvorbu kolagénu a elastínu, ale tiež niekoľkými šikovnými trikmi starostlivosti o pleť. Prvým z nich je udržiavanie dostatočnej „vlahy“ pokožky. A to nielen zvonku, ale aj zvnútra. Dostatočný pitný režim založený na minimálne dvoch litroch pitnej vody a ďalších tekutín z džúsov, minerálok, čaju či polievok pomáha udržiavať najväčší telesný orgán v dokonalej kondícii. Voda sa tiež stará o odstraňovanie škodlivých látok z pečene, obličiek a udržiava pokožku vláčnu, pružnú a dobre vyživovanú.

Ani na jeseň nezabúdajte na ochranný faktor

Pleť si vyžaduje starostlivosť nielen na konci dňa, napríklad odličovaním a nakrémovaním pred spaním. V noci sa premasťuje, tvoria sa na nej nečistoty, ktoré je potrebné dokonale odstrániť tesne po prebudení. Make-up je nevyhnutné nanášať až na dokonale očistenú a vysušenú pleť. Pokiaľ sa tomuto rannému rituálu vyhnete, vystavíte pokožku zbytočnému riziku podráždenia. V prípade, že používate na tvár a dekolt kozmetické prípravky s peelingovým efektom, zvoľte radšej jemnejší variant, aby nedošlo k nadmernému zbrusovaniu pokožky hrubými časticami peelingu. Koža môže byť po ošetrení náchylnejšia na začervenanie a vysúšanie. Základom pre kvalitnú pokožku nie je len vhodný denný a nočný krém s liftingovým (vypínacím) efektom, ale tiež používanie kvalitného krému s ochranným faktorom. Netreba na neho zabúdať ani na jeseň, a to najmä počas slnečných dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celulitída #hydratácia #vrásky #starostlivosť o pleť #kolagén #ochranný faktor #elastín

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...