Kozmetička: Jeseň je v znamení obnovy rovnováhy pleti

Nastal definitívny čas návratu z dovoleniek od mora - aj z tých oneskorených septembrových. Naša pleť je unavená a vysušená z morskej a chlórovanej vody, z nadmerného slnenia či striedania horúčavy a klimatizácie.

10.10.2018 11:00
Iveta Škodová kozmetička pleť Foto:
Iveta Škodová odporúča v jesennom období najmä hydratáciu a výživu pleti.
debata

„Každé ročné obdobie si vyžaduje špecifickú starostlivosť o pleť. V lete sa zameriavame najmä na ochranu pleti pred slnečným žiarením, používame kozmetiku, ktorá obmedzuje tvorbu mazu. Jeseň je v znamení hydratácie, výživy a obnovy rovnováhy pleti,“ hovorí kozmetička Iveta Škodová z LuVi štúdia v Bratislave.

Najdôležitejšie pre každú pleť je podľa nej čistenie. Vodeodolné opaľovacie krémy upchávajú póry. Dobrým pomocníkom je čistiaci píling. Jednoduchšia verzia voľne predajných domácich pílingov má povrchový charakter. S profesionálnymi pílingami však môže pracovať len odborník, pretože sa v nich používa kyselina rôznych koncentrácií, ktorá musí byť správne zvolená podľa typu a stavu pleti.

„Často sa stretávam s problémom pigmentácií po dovolenkách. Dôležité je dať si pozor na depiláciu, ktorá sa nemá robiť tesne pred odchodom na dovolenku. Pokožka je po depilácii podráždená a citlivá. Ideálne je mať týždeň pauzu a počas dovolenky si prípadné úpravy robiť len žiletkou. Počas dovolenky nie je vhodné používať produkty s prídavkom alkoholu. A veľký pozor na parfumy, ktoré si nikdy nedávame na pokožku, keď ideme na slnko,“ dodáva Iveta Škodová. „Po každej dovolenke si skontrolujte znamienka a pigmentácie, zvýšenú pozornosť venujte novovzniknutým útvarom. Ak spozorujete nejaké zmeny, hneď navštívte dermatológa.“ Rakovina kože môže vyzerať aj ako malá ružová vyrážka, ktorá svrbí a nehojí sa. Nie vždy je melanóm pigmentovaný.

Po lete potrebuje pleť veľa vitamínov, výživu a hydratáciu. Vhodné sú rôzne zábaly a masky. Niektoré hydratačné masky sa môžu nechať pôsobiť na noc namiesto krému. Opálená pleť si vyžaduje intenzívnu hydratáciu. Treba myslieť aj na výživu vlasov a celého tela. Sprchové šampóny a mydlá môžu vysúšať pokožku, vyberajte si špeciálne hydratačné sprchové gély, oleje alebo mlieka. Hydratačná kozmetika nezvládne všetko, preto je dobré podporiť telo a pleť aj vnútorne pomocou vitamínov a minerálov. Vhodné je aj užívanie bioaktívneho kolagénu. Trojmesačná kúra stimuluje tvorbu vlastného kolagénu. Vekom nám produkcia kolagénu v tele klesá, preto je dobré raz ročne absolvovať takúto kúru.

Pre krásnu rozžiarenú pleť v jesennom období, sú vhodné produkty zo zvýšeným množstvom vitamínu C. Tieto produkty sa aplikujú na noc, nesmie sa s nimi ísť na priame slnko. Jeseň je ideálne obdobie na invazívnejšie zákroky, pretože väčšina z nich si vyžaduje zákaz slnenia. Obľubeným ošetrením po dovolenke je mezoterapia so zapracovaním kyseliny hyalurónovej. Zjemňuje vrásky, dodáva pleti pružnosť a hĺbkovú hydratáciu.

Iveta Škodová: „Ak si chcete zachovať opálenie čo najdlhšie, vyhnite sa akémukoľvek dráždeniu pokožky (pílingy, masážne kefky, depilácie, drsné uteráky). Nie je vhodný ani horúci kúpeľ, pretože vysušuje pokožku.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #opálenie #kozmetička #hydratácia

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...