McQueen najväčšiu slávu svojho mena nezažil, no svet na neho nezabudne

Ak menovať ľudí, ktorí tvorili tvár módy konca 20. storočia a výrazne zasiahli do jej podoby v novom tisícročí, nesmie chýbať meno Alexandra McQueena.

02.10.2018 07:00
Alexander Mcqueen v zákulisí jednej z jeho... Foto:
Alexander Mcqueen v zákulisí jednej z jeho prehliadok.
debata

Osem rokov po jeho smrti sa zjavil vo svete intímny portrét jeho života. S jeho vzostupmi, ale aj pádmi, pod ktoré sa podpísali démoni osobných tragédií či tlaku sveta módy.

Dokument McQueen síce príde do širokej distribúcie až budúci rok v januári, ale exkluzívnu predpremiéru si mohli užiť pozvaní hostia pred pár dňami v bratislavskom nákupnom centre. Dôvod bol podľa producenta premiéry Miloša Harajdu celkom prozaický. „Módny dokument by mal byť uvedený do sveta v nejakom módnom kontexte. Mesiac september je mesiacom fashion-weekov, kedy prebiehajú týždne módy Miláno, Londýn, Paríž a my sme si povedali, že odštartujeme módnu sezónu najlepším spôsobom, akým môžeme – že vzdáme poctu dielu, životu a tvorbe Alexandra McQueena,“ uviedol pred objektívom Pravda TV.

Na akciu, ktorú sprevádzalo aj odhalenie výkladu s dvoma modelmi britského tvorcu, sa prišli pozrieť mnohé známe osobnosti. Nechýbala medzi nimi ani štylistka Zuzana Kanisová či tenistka Daniela Hantuchová.

„Som tu na to, aby som sa o ňom naučila oveľa viacej. Som rada, že mám konečne čas. Kedysi som módu riešila skôr zo športového hľadiska, ale teraz sa stále viac zaujímam o rôznych dizajnérov, aj o ich životy,“ uviedla známa športovkyňa.

Alexander Mcqueen a jeho mama Joyce. Foto: Dan Chung/ASFK
Alexander Mcqueen a jeho mama Joyce. Alexander Mcqueen a jeho mama Joyce.

Štylistka Kanisová si myslí, že McQueen je nenahraditeľný. „Módnych návrhárov je veľké množstvo, je veľké množstvo skvelých módnych návrhárov. Ale niekto, kto by sa porovnával s Alexandrom McQueenom. Asi veľmi ťažko. Bol veľmi osobitý,“ skonštatovala.

Medzi hosťami premiéry sa objavila aj dizajnérka Mária Štraneková. Tá ešte v roku 2006 absolvovala štvormesačnú stáž práve v salóne známeho tvorcu, ktorého kolekcie Voss či Plato's Atlantis dnes už patria medzi kultové.

Speváčka Emma Drobná.
Štylistka Zuzana Kanisová.
+14Štylistka Zuzana Kanisová (vpravo) a speváčka...

„Je to stále intenzívne, aj keď to bolo v roku 2006. Boli to štyri intenzívne mesiace a pamätám si dokonca stále ešte vôňu ateliéru, jeho atmosféru. Mám ho v pamäti ako človeka, ktorý s nami stále pracoval. Neúnavne, bol tam celý čas s nami. Zažil si istú časť slávy, ale toto, čo je teraz… je mi ľúto, že tu už nemôže byť,“ skonštatovala Štraneková, ktorá návrhára označila za umelca. To, čo vznika v ateliéri Alexander McQueen dnes, sa podľa nej uberá v šľapajach jeho estetiky, ale od umenia sa značka už presunula k móde a komerčnému zacieleniu.

Alexander Mcqueen v zákulisí jednej z jeho... Foto: ASFK
Alexander Mcqueen v zákulisí jednej z jeho prehliadok. Alexander Mcqueen v zákulisí jednej z jeho prehliadok.

McQueenove kreácie si v minulosti obliekli hviezdy ako Lady Gaga, Sarah Jessica Parker či Janet Jackson, alebo Kate Moss. Muž, ktorý vstúpil do britskej módy ako víchor a rozdelil ju na dva tábory, sa vypracoval z talentovaného krajčíra na jedného z najimaginatív­nejších tvorcov posledných desaťročí. Do módy pretavoval osobné tragédie, bolesti, ale aj inšpiráciu okolitým svetom. Popri práci vo vlastnom ateliéri si vyskúšal viesť aj slávny módny dom Givenchy ako kreatívny riaditeľ značky.

Módny kolobeh a potreba tvorivosti ho však priviedli aj na cestu, kde sa mu spoločníkom stali drogy a s nimi zmeny nálad či depresie. V roku 2010 McQueen spáchal samovraždu obesením. Spravil tak len niekoľko dní po smrti svojej mamy, ktorú vraj nadovšetko miloval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Daniela Hantuchová #dokument #Alexander McQueen #portrét #Zuzana Kanisová #McQueen

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...