Depilovať si rozkrok na žiadosť gynekológa? Diktát doby je neúprosný

Ochlpenie odrádza, znechucuje a znervózňuje. Napríklad britská herečka Lola Kirke sa vlani v januári objavila na červenom koberci pri odovzdávaní Zlatých glóbusov s ochlpením v podpazuší. Hviezda sa potom stala obeťou mnohých urážok a dokonca vyhrážok smrťou, píše francúzsky týždenník L'Express.

22.09.2018 08:00
depilácia - vosk - bolesť Foto:
"Spomínam si, ako mi moja matka vysvetlila, že sa môžem v trinástich rokoch depilovať. Bol to tak trochu rituál vstupu do dievčenských rokov..."
debata (14)

Mnoho žien na túto vojnu o ochlpenie dopláca. Zažívajú traumatické situácie, ktoré ovplyvňujú ich vzťah k telu, ktoré sa stáva predmetom hanby. „Keď som čakala svoje prvé dieťa, nenapadlo mi, že by som si mala depilovať oblasť rozkroku. Až môj gynekológ sa tejto otázky dotkol pri mojej poslednej návšteve,“ hovorí tridsaťdvaročná Flavie.

"Po prehliadke mi vysvetlil: ‚Nezabudnite sa pred pôrodom depilovať. Keďže sa váš termín blíži, radím vám celkovú depiláciu, je to čistejšie a pre všetkých príjemnejšie.‘ Úplne som onemela a začala som sa hanbiť. Bol to snáď spôsob, ako mi naznačiť, že na seba zabúdam? Povedala som len ‚áno‘ a ospravedlnila som sa, že som sa nedepilovala už pred touto prehliadkou. Bola som len rada, že pri tom nebol môj priateľ a že som sa tak vyhla verejnému zahanbeniu, "dodáva.

„Musela som na to myslieť celý deň, než som zavolala priateľke, ktorá nedávno rodila. Jej vysvetlenie k depilácii mi prišlo racionálnejšie, ale potvrdila len to, čo povedal lekár.‚Je to lepšie v prípade šitia. Väčšina pôrodníc pristupuje k rýchlej depilácii britvou, takže nemôžeš oblasť hydratovať a ošetriť. Môj gynekológ mi depilácii tiež poradil‘,“ uviedla.

„Druhý deň som to konečne povedala priateľovi, ktorý sa rozzúril, ako lekár mohol byť taký bezohľadný. Otvoril si stránky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) týkajúce sa povinnosti depilácia pred pôrodom. Našiel tam správu z roku 1997: ‚Umývanie a holenie rozkroku sú už dlho považované za zbytočné a malo by sa k nim pristúpiť len na žiadosť ženy‘. “

Dvadsaťsedemročná Yamin zase opisuje, čo sa jej prihodilo, keď sa zoznámila s mužom, s ktorým sa po niekoľkých schôdzkach rozhodla stráviť noc. „Po akte sa mi zdal odťažitý, a tak som sa spýtala, čo sa stalo. Jeho odpoveď ma zranila. ‚Neviem, či to vieš, ale máš chlpy na poprsí. To ma naozaj znechucuje,‘ odpovedal. Ustrnula som hanbou a hnevom. ‚Je to otázka gusta, nemôžeš po mne chcieť, aby som miloval tvoje ochlpenie,‘ povedal. Už mi nikdy nezavolal,“ hovorí Yamin.

„Spomínam si, ako mi moja matka vysvetlila, že sa môžem v trinástich rokoch depilovať. Bol to tak trochu rituál vstupu do dievčenských rokov. Myslím, že to prežívala ako akési odovzdávanie rád ohľadom krásy,“ hovorí tridsaťpäťročná Beatrice. „Nemala som chuť to urobiť, ale chcela som vyhovieť matke a nechcela som riskovať, že jej urobím hanbu. V ten deň som si uvedomila, že moje telo v prirodzenom stave môže budiť nechuť a nemusí zodpovedať predstavám o ženskosti. Chlpy sú skrátka len pre mužov,“ hovorí.

"Po viac ako 20 rokoch som už menej pod vplyvom matky, ale nemôžem sa zbaviť predstavy, že mať ochlpenie znamená nedbať o seba. Už teraz viem, že sa nebudem riadiť matkiným príkladom. Iste na to niekedy príde reč, ale ja jej vysvetlím, že nie je potrebné byť v zajatí estetických diktátov našej spoločnosti. Pre mňa je dôležité vziať si z toho príklad a premýšľať o tom, ale hlavne sa rozhodnúť sama zo svojej vôle, "dodáva Beatrice.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #Telo #ochlpenie #depilácia #chlpy

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...