Sršňová obliekla sochu Hviezdoslava či Radosť. Nielen pre radosť, pre slobodu

Ak ste sa uplynulé dni pohybovali po Bratislave, možno ste ich videli aj vy - sochy oblečené v šatách. A nie hocijakých. Obliekala ich dizajnérka Lenka Sršňová.

17.08.2018 15:55
debata (3)
Dizajnérka Lenka Sršňová oblieka sochu Pavla... Foto: Branislav Šimončík
Dizajnérka Lenka Sršňová Dizajnérka Lenka Sršňová oblieka sochu Pavla Orságha Hviezdoslava na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí do svojich šiat.

Známa slovenská návrhárka, ktorá je aj držiteľkou Ceny za dizajn so svojou kolekciou Colorcode, sa stala súčasťou iniciatívy pri príležitosti príchodu titulu Vogue do Česka a na Slovensko. V Bratislave odela do svojich odevov tri známe súsošia.

Azda tým najslávnejším je socha slávneho spisovateľa Pavla Orságha Hviezdoslava na Hviezdoslavovom námestí. Básnik sa dočkal plášťa s podobou vzorov z kolekcie Pop Line a jeho inštalácia bola pomerne náročná. Sršňová a jej tím musel vyliezť na sochu a inštalovať odev.

Šiat sa dočkali aj sochy vo fontáne Radosť v...
Socha na fontáne na rohu Záhradníckej a...
+5Dizajnérka Lenka Sršňová oblieka sochu Pavla...

Ešte náročnejšia sa však ukázala byť fontána v Grassalkovichovej záhrade. Súšosiu Radosť zo života od Tibora Bártfaya zhotovila slovenská dizajnérka plavky a obliekanie sôch bolo patrične mokrou záležitosťou, keďže fontána bola v tom čase funkčná. Do tretice sa šiat, tentoraz z kolekcie Fullove (pocte Ľudovítovi Fullovi) dočkala socha vo fontáne na rohu Záhradníckej a Karadžičovej ulice.

„Obliecť sochy bola pre mňa výzva, zaujímavé spojenie módy a umenia vo verejnom priestoru. Cielene sme si vybrali sochy, ktoré v nás evokujú slobodu, radosť a dynamiku, také, ktoré svojou proporciou a stavbou dávajú vyniknúť odevu," uviedla.

zväčšiť Šiat sa dočkali aj sochy vo fontáne Radosť v... Foto: Branislav Šimončík
Šiat sa dočkali aj sochy vo fontáne Radosť v Grassalkovichovej záhrade. Lenka Sršňová im zhotovila plavky s motívmi kolekcií Bon-Bon a Šiat sa dočkali aj sochy vo fontáne Radosť v Grassalkovichovej záhrade. Lenka Sršňová im zhotovila plavky s motívmi kolekcií Bon-Bon a Colorcode.

"Šaty som dizajnovala tak, aby korešpondovali s okolitým prostredím sôch. Použité vzory sú výberom z mojich doterajších kolekcií a ako je pre moju tvorbu známe, hýria farbami a veselou energiou,“ komentuje svoj podiel na akcii Lenka Sršňová, ktorú pri práci fotil Branislav Šimončík.

Netradičná akcia, bohužiaľ, nebude mať dlhé trvanie. S mestom boli jednotlivé inštalácie komunikované a odobrené, ako uvádzajú zástupcovia zo Sršňovej tímu, ale šaty budú odinštalované už v piatok večer.

Socha na fontáne na rohu Záhradníckej a... Foto: Branislav Šimončík
Socha na fontáne na rohu Záhradníckej a Karadžičovej ulice v Bratislave oblečená do šiat od Lenky Sršňovej z kolekcie Fullove. Socha na fontáne na rohu Záhradníckej a Karadžičovej ulice v Bratislave oblečená do šiat od Lenky Sršňovej z kolekcie Fullove.

Podobná akcia prebehla v Prahe, kde bolo jej hlavným zámerom poukázať na nepomer ženských a mužských figúr vo verejnom priestore. Tamojšie sochy „obliekol“ sochár a dizajnér Michal Cimala a zástupcovia nového magazínu Vogue CS, ktorí sa pod iniciatívu prihlásili, tiež ohlásili ambíciu presadiť v Prahe sochu pre Oľgu Havlovú. Manželke bývalého prezidenta Václava Havla je venované aj prvé vydanie magazínu, ktorý sa dostal do predaja v piatok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #aktivita #Vogue #dizajn #socha #Lenka Sršňová

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...