Na Slovensko mieri Vogue! Módnu bibliu zdobí Kurková ako Olga Havlová

Svet módy mapujú stovky magazínov a tisícky portálov po celom svete. Ani jeden z nich však nemá v sebe punc slova Vogue. Slávny titul sa dostáva aj na český a slovenský trh.

16.08.2018 16:38
debata (2)
Topmodelka Karolína Kurková na titulnej strane... Foto: VOGUE CS
Topmodelka Karolína Kurková Topmodelka Karolína Kurková na titulnej strane septembrového vydania Vogue CS. Objektívom Branislava Šimončíka.

Septembrovým vydaním vstupuje do tunajších končín nová mutácia pravdepodobne najslávnejšieho módneho magazínu na svete. Ženy, ale aj muži na oboch stranách česko-slovenskej hranice si od piatka budú môcť kúpiť vôbec prvé vydanie časopisu Vogue CS.

Hoci doterajšia tvorba módnych magazínov slávnych mien ako Elle či Harper's Bazaar sa viac cielila na český priestor, Vogue sľubuje záber na obe strany niekdajšej česko-slovenskej hranice. Dôkazom budú texty, ktoré sa objavujú nielen v češtine, ale aj slovenčine. A dôkazom je nepochybne aj výber fotografov pre titulnú stranu časopisu.

Oficiálna titulka vznikla pod taktovkou Slováka Branislava Šimončíka, ktorý nafotil slávnu českú topmodelku Karolínu Kurkovú ako Olgu Havlovú. Vo vnútri magazínu sa bude nachádzať aj celý editoriál s touto témou, ktorá má odrážať nielen česko-slovenskú históriu, ale má byť zároveň aj oslavou lásky a slobody.

„Zvažovali sme veľa verzií titulnej strany. Tá finálna zvíťazila pre svoje silné posolstvo. Chceli sme vzdať poctu Olge Havlovej a pripomenúť hodnoty, ktoré zastávala spoločne so svojím manželom," uviedla vo vyhlásení pre médiá Andrea Běhounková, šéfredaktorka Vogue CS.

Kamila Filipčíková na titulnej strane... Foto: VOGUE CS
Kamila Filipčíková na titulnej strane limitovaného septembrového vydania Vogue CS. Objektívom Michala Pudelku. Kamila Filipčíková na titulnej strane limitovaného septembrového vydania Vogue CS. Objektívom Michala Pudelku.

Druhá titulka, limitovaná verzia, ktorú predstavia zástupcovia magazínu vo štvrtok na sprievodnej výstave pod názvom Prvé vydanie, vznikla pod palcom Michala Pudelku. Talentovaný Slovák na nej zvečnil slovenskú topmodelku Kamilu Filipčíkovú – jedinú slovenskú dámu, ktorá sa na titulnej strane časopisu Vogue (konkrétne jeho talianskej verzie) ocitla dvakrát.

Pudelkova obálka je inšpirovaná surrealizmom a filmovým plagátom 60. rokov. Kamila leží na hodvábnej šatke Hermés, ktorej vzor navrhol syn českých emigrantov Hugo Grygkar.

Prvé číslo obsahuje práce svetovo uznávaných fotografov, pričom niektorí z nich nie sú vo Vogue ako titule žiadnymi nováčikmi. Alexandra von Fuerst, Talianka so slovenskými koreňmi žijúca v Londýne, je označovaná za jeden z najväčších súčasných talentov a má skúsenosti s talianskou edíciou. Spomenutý Michal Pudelka fotí pravidelne aj pre Vogue Japan. Branislav Šimončík pracuje pre Vogue Portugal. S magazínom sa spojili aj uznávaní umelci.

Československá edícia Vogue je iba druhou v strednej Európe (po Poľsku) a dvadsiatou štvrtou na svete. Vogue vychádza napríklad v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, Španielsku či v Mexiku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Vogue #Branislav Šimončík #magazín #Karolína Kurková #Michal Pudelka #Vogue CS #Kamila Filipčíková

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...