Ako sa zbaviť vrások a neskrachovať

Kozmetické prípravky proti vráskam? Dajte im zbohom a ušetrite.

15.07.2018 08:00
kyselina hyalurónová, vrásky, pleť, tvár, žena,... Foto:
Väčšina prípravkov určeným proti starnutiu pokožky obsahujú látku kolagén.
debata

Stopka pre krémy, začnite šetriť

Krémy s obsahom kolagénu dokážu riešiť problémy s predčasným starnutím pleti, urobia však zároveň poriadny vietor vo vašej peňaženke. Existujú ale potraviny, ktorých pravidelná konzumácia urobí prácu aj za drahé anti-age prípravky. Väčšina prípravkov určeným proti starnutiu pokožky obsahujú látku kolagén. Ide o typ proteínu, ktorý sa nachádza v hlbokých štruktúrach kože, robí pokožku pružnou, jemnejšou a odolnejšou voči nepriaznivým životným vplyvom. Produkcia tejto bielkoviny však s pribúdajúcim vekom klesá a tým sa stráca aj elasticita pokožky a začínajú sa tak tvoriť prvé vrásky. Kolagén je potrebný aj na udržanie zdravých kostí, kĺbov a dokonca aj krvných ciev. Aj v tomto prípade platí, že najlepšia starostlivosť je tá zvnútra.

Keď sa z rybaciny mladne

Medzi základné potraviny, ktoré dokážu stimulovať tvorbu spomínaného proteínu patria ryby a najmä tie mastné, ako sú losos a makrela. Vysoký obsah kvalitných bielkovín, nízky obsah nasýtených tukov, ale zato skvelý pomer omega mastných kyselín zabezpečí dôležitú výživu pre zdravé kĺby, kosti a pokožku. Pokiaľ neobľubujete rybacinu, na podporenie tvorby kolagénu v tele poslúži dobre aj morčacie mäso. Okrem bielkovín obsahuje minerálnu látku zinok potrebnú na správne fungovanie nielen kože, ale aj vlasov a nechtov.

Sója nad zlato?

Možno ste sa zamýšľali nad tým, prečo majú ázijské ženy hladkú porcelánovo bledú pokožku takmer bez vrások. Prvým dôvodom je fakt, že sa nevystavujú zbytočne ultrafialovému žiareniu zo slnka a po druhé konzumujú vysoké dávky sóje, ktorá je elixírom mladosti. Odborníci sa zhodujú, že sója bráni poškodeniu enzýmov, ktoré rozkladajú kolagén. V tele ho tak vplyvom aktívnych látok zostane o čosi viac. Z ovocia sa ku kolagénovým „stimulantom zaraďujú aj pomaranče pre vysoký obsah vitamínu A a C. Vitamín A zlepšuje kvalitu pokožky a vitamín C podporuje produkciu aminokyselín potrebných na tvorbu kolagénu. Zo zeleniny sa na lepšej produkcii kolagénu podieľa mrkva a špenát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #mrkva #zinok #losos #vrásky #morčacie mäso #kolagén #sója #makrela #pomaranče #špená

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....