Pleťový krém vám nesadol? Tu sú 4 znaky, ktoré to prezradia

Koža je najväčší orgán tela a je na nej jasne viditeľné, ak čosi nie je v poriadku.

05.07.2018 08:00
žena, pokožka, problém Foto:
Začervenané fľaky na koži? Čo s tým?
debata

Denný krém patrí k základnej starostlivosti o pokožku. Práve pre jeho časté používanie by nám mal „sedieť“. Občas však vyskúšame na odporúčanie kamaráky či kozmetičky novinku, s ktorou nie sme celkom spokojné. A koža nám dá takisto jasne najavo, že denný krém treba zmeniť. Tu sú znamenia, že krém na našu pokožku sme nezvolili správne:

Ak vás pokožka začne páliť, či pociťujete jemné pichanie, produkt z kože okamžite zmyte vodou. Koža má prirodzene kyslé pH a keď nastane takáto reakcie, znamená to, že pH kože sa zmenilo. Akýkoľvek nepríjemný pocit na pokožke po aplikácii nového krému neignorujte a nesnažte sa „vydržať“. Čím dlhšie necháte produkt, ktorý vám nerobí dobre, na vašej koži, tým horšia bude jej reakcia a následný vzhľad. Skôr, než si nový krém aplikujete na celú tvár, vyskúšajte ho na malom kúsku pokožky a počkajte pár minút na prípadnú reakciu.

Hoci vás koža nepáli ani nie je začervenaná, po pár dňoch od vyskúšania nového krému sa vám začnú na koži objavovať mílie – malé biele bodky, nazývané aj „krupička“. Vznikajú tak, že sa upchá mazová žľaza, takže akýsi maličký „vačok“ sa vytvorí práve na koži. Pre ich vznik existuje aj genetická predispozícia, môžu sa však začať tvoriť aj po používaní krémov, ktoré sú priveľmi „hutné“ s obsahom napríklad vazelíny. Treba skôr siahnuť po ľahších hydratačných krémoch. Pri rovnakej značke krému zostať môžete, len skúste siahnuť po inom výrobku s ľahším zložením.

Podobne ako mílie, ak vyrážky môžu spôsobiť priveľmi pleť zaťažujúce mastné produkty. Nejde pritom o klasické akné, ale práve o reakciu na zle zvolenú kozmetiku. Vyrážky sa začnú tvoriť aj po niekoľkých týždňoch od začatia používania novej zančky. V takom prípade je nutné krém nahradiť iným. Takáto reakcia sa môže pritrafiť aj vtedy, ak pričasto striedate pleťovú kozmetiku a pokožku neustále zaťažujete novými produktami a tým pádom aj novými látkami.

Na niektorých častiach tváre máte suché miesta, ktoré sa ľahko začervenajú? Opäť môže ísť o zlý výber krému, skontrolujte, či neobsahuje alkohol či ovocné kyseliny, ktoré môžu na niektorých typoch kože spôsobovať práve takúto reakciu. I keď máte problém s mastnou pokožkou, nie všetky príparvy s obsahom účinných látok, napríklad zinku, sú pre vás vhodné. Pri takejto reakcii sa poraďte s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #začervenanie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...