Doba bronzová hlási návrat, opaľujte sa s rozumom

Ochrana pokožky pred slnečným žiarením je téma, o ktorej sa diskutuje so železnou pravidelnosťou. Do prázdninovej sezóny ešte pár dní zostáva, no pripraveným šťastie (aj slnko) praje!

23.06.2018 14:00
opaľovanie, slnenie, opaľovací krém Foto:
Koža sa opaľuje aj s krémami s vysokým faktorom.
debata

Vyhrievať sa na slniečku je pre väčšinu z nás jedným z príjemných benefitov letného počasia. Uvedomiť si však treba, že slnečné žiarenie dokáže telu spôsobiť množstvo problémov. Od predčasného starnutia kože, rýchlejšej tvorby vrások a pigmentových škvŕn až po vznik nebezpečných rakovinových ochorení pokožky. Napriek tomu, že odborníci aj médiá pravidelne upozorňujú na nutnosť ochrany, mnoho z nás ju podceňuje či rieši len tak „na pol plynu“.

Bez krému s OF ani krok

Nežijeme síce v tropickom podnebí, ale aj vývoj posledných týždňov ukázal, že slnko môže mať v slovenských končinách vysokú intenzitu už v máji. Podaktorí už majú za sebou prvé do červena spálená ramená, lýtka alebo tvár – skrátka odhalené časti tela, ktoré sme vystavili slnku po nádielke vysokých teplôt. Čo sa stalo, už sa neodstane. Ak by ste však mali pocit, že teraz sa už chrániť netreba, lebo „telo má opaľovací základ“, veľmi rýchlo si to rozmyslite.

Slnko si pýta krém s ochranným faktorom, ktorý dokáže pokožku brániť pred negatívnymi účinkami UVA aj UVB žiarenia. Kým prvé spôsobuje starnutie kože a zasahuje do imunity, druhé vyvoláva spálenie a môže viesť až k vzniku nádorov. Hoci sa nám môže zdať, že pokožka sa po pár dňoch upokojí a nič tragické sa nestalo, prvé príznaky negatívneho dopadu sa môžu ukázať až po rokoch. Koža si totiž pamätá všetko. Dobrým príkladom sú napríklad ruky farmárov alebo námorníkov – po rokoch sa im vytvorí stenčená a zvráskavená koža na miestach, ktoré vystavovali roky slnku a nechránili. Podobný efekt môže priniesť aj vám opaľovanie bez prípravkov s faktorom.

Radšej viac ako menej

Najmä slneční nadšenci často argumentujú, že ich koža nezíska želaný odtieň, ak sa budú natierať napríklad „30-kou“ či „50-kou“ celé leto – je to však mýtus. Napriek túžbe po bronzovom tóne pokožky, je dobré voliť krémy či oleje, v ktorých je ochranný faktor vyšší. Koža sa opaľuje aj s vysokým faktorom a navyše je dnes možné zakúpiť si aj prípravky s pridanými látkami, ktoré efekt opálenia zvýrazňujú alebo predlžujú. V prípade detí a staršej generácie je vysoký faktor vyslovene žiadaný – dôvod je jasný, koža oboch vekových kategórií je tenšia a citlivejšia. Hoci v prípade detí sa pokožka hojí pomerne rýchlo, aj u nich spálenie od slnka zanecháva v koži pamäťovú stopu. Pri slnku by mali byť obozretní tiež ľudia s citlivou a suchou pokožkou. Jednoduchá rada znie – ak cítite, že slnko pôsobí intenzívne na vašu pleť už po pár minútach, v obchodoch sa pozerajte pri výbere prípravkov od čísla 30 smerom vyššie.

Pomôžte telu aj zvnútra

Podčiarknuté – zrátané – ochrana kože (nielen) počas opaľovacej sezóny pred slnečným žiarením je nutná. Naše telo si zaslúži pozornosť a pomocnú ruku v podobe vhodných prípravkov. Môžeme mu však pomôcť aj inak ako len natieraním sa olejom či krémom. Príjem dôležitých vitamínov má hneď niekoľko významov. Dokážu zlepšiť telesné vlastnosti v rámci ochrany proti vzniku rozličných ochorení a niektoré sa osvedčia napríklad aj vtedy, ak sa náhodou koža spálila. S ich pravidelnou konzumáciou je telo na podobný „šok“ pripravené lepšie a pokožka sa rýchlejšie hojí alebo upokojí. V tomto smere je efektívny najmä vitamín A, ale tiež vitamín E.

Je vedecky dokázané, že oba sa podieľajú na zlepšení kožnej bariéry, chránia pred poškodením kožnej vrstvy slnkom a pôsobia preventívne proti rakovine kože. Do štartu letnej sezóny v týchto dňoch zostáva ešte pár týždňov a tak môžete tento čas využiť aj na konzumáciu betakaroténu. Rovnako má blahodarné účinky na pokožku, ba čo viac, po jeho užívaní sa predlžuje opálenie a teda dodáva pokožke dlhšie zdravý a opálený vzhľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opaľovanie #opaľovací krém #ženský magazín MiA #UV faktor #slnečný kúpeľ

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....