Investori do kabeliek sú moderní zberatelia umenia, tvrdí expertka

Ľudia, ktorí investujú do luxusných kabeliek, sú novodobými zberateľmi umenia, tvrdí expertka aukčnej siene Christie's.

21.06.2018 11:00
debata (1)
Archívny záber z roku 2011 na slávnu kabelku... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
kabelku Birkin z dielne francúzskej značky Hermés. Archívny záber z roku 2011 na slávnu kabelku Birkin z dielne francúzskej značky Hermés.

Práve v londýnskej pobočke Christie's bola nedávno za 162 000 libier vydražená desať rokov stará kabelka z krokodílej kože značky Hermès sa zámkom z bieleho zlata a diamantov. Padol tým európsky rekord za kabelku predanú v aukcii.

Rachel Koffsky, ktorá má v aukčnej sieni na starosti tašky a doplnky, povedala britskému denníku The Telegraph, že tento druh predmetov ide na odbyt veľmi dobre. Je to podľa nej dané rastúcim dopytom po „umeleckých kúskoch, ktoré možno tiež nosiť“.

„Vlani sa predali kabelky za dva milióny libier (takmer 59 miliónov korún), tento rok už skoro za tri milióny (88 miliónov korún). A dva roky po sebe bol pokorený európsky rekord za kabelku,“ povedala Koffsky.

Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés,... Foto: Christie´s
Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés Model kabelky Birkin z dielne značky Hermés, ktorý vyrobili v roku 2014 a ktorý sa vydražil za neuveriteľných 380-tisíc dolárov.

Kým väčšine ľudí sa prieči predstava, že by si na nákup vzali kabelku za 100 000 libier, podľa predstaviteľky Christie's by nemali váhať a aj takto drahé doplnky bežne nosiť. Ženy teraz považujú svoje zbierky kabeliek nielen za investíciu, ale aj za odraz svojej osobnosti, myslí si Koffsky.

Investori v súčasnosti prahnú najmä po kultových „birkinkách“, teda kabelkách pomenovaných po britskej herečke a speváčke Jane Birkinovej, ktoré patria medzi najluxusnejšie na svete. V Číne na konci mája padol svetový rekord za túto tašku, variant v imitácii krokodílej kože sa predal v prepočte za takmer 290 tisíc eur.

„Existuje stále väčšie povedomie o tom, ako sú tieto tašky cenné. Ľudia ich preto berú vážnejšie, chcú minúť svoje peniaze premyslenejšie,“ povedala expertka z Christie. Podľa nej chcú investovať do kabeliek, ktoré majú svoju hodnotu, ktorá postupom času ešte porastie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #predaj #aukcia #umenie #Hermés #Birkin Bag #birkinka #Rachel Koffsky

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...