Nakupujete, lebo máte zlú náladu? Na druhý deň vám bude ešte horšie

Máte za sebou naozaj zlý deň a tak zamierite do najbližšieho obchodného centra, aby ste si zlepšili náladu...

19.06.2018 17:00
žena, nákupy, tašky Foto:
Ako dlho vám vydrží radosť z nových vecí?
debata

Takéto nakupovanie pozná zrejme každá žena. Ale ako hovorí štúdia, nakupovanie robí človeka následne ešte nešťastnejším.

Poznáme to všetci – sme pár dní single a smútok zabíjame práve nakupovaním. Ťažký deň v kancelárii či hádka s niekým blízkym nás takisto nasmeruje do obchodu. Pohľad na nové topánky vo výklade nás poteší, o to viac, ak následne skončia v našej taške. Naša duša je na chvíľu spokojná a pocit šťastia sa dostaví.

Ale čo sa stane, ak tie nádherné topánky skončia u nás v skrini? Pri pohľade na ne po pár dňoch sa žiaden pocit uspokojenia či radosti nedostaví a človek si dokonca môže pri pohľade na ne spomenúť na nepríjemnú situáciu, ktorá ho k nákupu dohnala. Spoločnosť „Greenpeace“ sa zamerala v prieskume práve na to, akým spôsobom na nás vplýva takéto nakupovanie.

Do štúdie sa zapojili ženy v Číne, Hongkongu, Taliansku a Nemecku vo veku od 18 do 40 rokov. 50 percent z nich uviedlo, že nakupovanie im zlepší náladu a to aj v prípade, že ich skriňa je plná. Jedna z troch žien v prieskume uviedla, že nakupovaním bojuje so stresom. Pri viac ako 50-tich percentách žien dokonca s nakupovaním stúpa ich sebavedomie.

Potom však nasledujú ďalšie otázky – ako dlho trvá toto šťastie, ktoré prinesie nová vec? Pomáha nakupovanie nášmu smútku naozaj alebo ide len o odvrátenie pozornosti od problému, ktorý nakupovaním nezmizne?

Kirsten Brodde, expertka spoločnosti Greenpeace opísala: „Prieskum ukazuje, že nezmyselné nakupovanie spôsobuje emocionálnu "opicu“, ktorá sa vyznačuje prázdnotou, pocitom viny a hanby. Radosť, ktorú respondenti opísali, sa už o jeden deň zmení na pocit frustrácie. A to nie je všetko. Až tretina opýtaných dokonca priznala, že po takomto prázdnom nakupovaní sa pocit ich frustráci ešte o čosi zhoršil. Následne aj skutočnosť, že nový kus oblečenia si s pocitom smútku neporadí, na ľudí doľahne o čosi tvrdšie."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nakupovanie #psychika #nálada

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...