Červené podrážky? Jedine od Louboutina, slávny dizajnér vyhral súd

Francúzskeho výrobcu luxusnej obuvi Christiana Louboutina podporil v bitke o ochrannú známku pre preslávené lodičky s červenou podrážkou Súdny dvor Európskej únie.

13.06.2018 13:00
Christian Louboutin a Farida Khelfa Foto: ,
Francúzsky obuvný dizajnér Christian Louboutin s dlhoročnou priateľkou a múzou Faridou Khelfou.
debata

Uviedol, že ich výlučnosť nespočíva len v tvare podošvy, ktorý podľa práva EÚ chránený nie je, ale aj vo farbe. Louboutin v roku 2012 žaloval na holandskom súde konkurenčnú firmu Van Haren, pretože predávala vlastnú verziu topánok s vysokým podpätkom a červenou podrážkou.

Podľa právnych predpisov EÚ spoločnosti nemôžu chrániť značkou zvyčajné tvary výrobkov, ako sú práve podrážky obuvi. Firma Van Haren tvrdila, že práve na jej kauzu sa toto ustanovenie vzťahuje. Súdny dvor EÚ sa však priklonil k názoru, že červená podrážka je iný prípad.

Lodičky z dielne Louboutin. Foto: SITA
Ženám sa pre vysoké opätky trpieť oplatí, tvrdí Louboutin Lodičky z dielne Louboutin.

Ochranná známka, ako je táto, podľa neho nepozostáva výlučne z tvaru, ale jej základným prvkom je špecifická farba označená medzinárodne uznávaným identifikačným kódom. Podrobnejšiu verziu nálezu vydá neskôr.

Topánky Christiana Louboutina, ktorý svoju firmu založil v roku 1991, sú charakteristické vysokými podpätkami a práve červenou podrážkou. Prvé navrhol v roku 1993 s pomocou laku na nechty svojej asistentky, píše server BBC.

Rozhodnutie súdu jeho firma „vrelo uvítala“. Kauza sa teraz vráti na stôl haagskeho súdu, od ktorého sa očakáva, že platnosť ochrannej známky pre červené podrážky, obľúbené medzi celebritami, potvrdí.

+9
debata chyba
Viac na túto tému: #súd #červená #ochranná známka #lodičky #Christian Louboutin #podrážka

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...