Smer divoký západ! Mikloško prekvapil, v novej kolekcii sa hral... a očaril!

Dizajnér Fero Mikloško má so svojím tímom jednu z veľkých devíz - dokáže okolo seba vyvolať to správne haló, prilákať množstvo celebrít a stále rezonovať v médiách. Na zatiaľ poslednej prehliadke však potvrdil aj to, že môže byť stále relevantným dizajnérom v rámci aktuálneho vývoja módy a odevného priemyslu.

19.04.2018 16:03
debata
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018.... Foto: BABUSIK Dominik
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Predvádza kúsok z kolekcie pod názvom Rockabilly Chic.

V rámci akcie Eurovea Fashion Forward sa slovenský návrhár predstavil pred pár dňami s novou kolekciou na sezónu Jar-Leto 2018. Priznávam, ako som začal písať tento text, pustil som si na Youtube koncert Dolly Partonovej. V utorok ju totiž modelkám do kroku pustil aj samotný Mikloško.

Prehliadka, predovšetkým jej druhá časť pod názvom Rockabilly Chic, bola skutočne príjemným prekvapením v štandardnej estetike obľúbeného návrhára ženských, zvyčajne skôr spoločenských a večerných odevov. Hoci aj tu pracoval s luxusnými materiálmi, medzi ktorými sa nachádzala čipka či flitrami vyšívané šifóny a žakar, celkový dojem bol hravý, omnoho mladistvejší – takpovediac „fresh“. A to aj napriek tomu, že sa vlastne vracal v čase, na móle sa promenádovali modelky v kúskoch, ktoré vzývali najmä estetiku 70-tych rokov a nezapierali inšpiráciu country estetikou.

Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018....
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018....
+30Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018....

„Pesnička Jolene od Dolly Partonovej ma inšpirovala už niekoľko rokov. Vždy som si však hovoril, že country a Fero Mikloško, že to nemôže ísť dokopy. Teraz však nastal čas, že som si povedal, skúsim urobiť niečo celkom iné – možno pre niekoho tak trošku "od veci“. Ale finálny výsledok ukazuje, že stále v tom nechýba to typické mikloškovské a že aj takéto modely, ktoré sa vymykajú môjmu typickému rukopisu, u klientely fungujú," uviedol pre Pravda.sk tesne po prezentácii. A ja musím povedať, že táto stávka na posun od klasiky skrátka vyšla.

Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018.... Foto: BABUSIK Dominik
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Predvádza kúsok z kolekcie pod názvom Rockabilly Chic.

Či už to boli jednoduché a veľmi nositeľné denimové kúsky, šortkový kostým s hravou potlačou kohúta a sakom so zvýraznenými maskulínnymi plecami, zavinovacie zvrchné časti s potlačou artičok alebo variácia na košeľové šaty a ĺa drevorubačská flanelka (akurát, že celá s flitrovaným dezénom) – jednotlivé modely fungovali v celkovom stylingu, ale čo je azda ešte dôležitejšie, každý jeden kričal svojou nositeľnosťou a kombinovateľnosťou. V kolekcii sa ocitli aj zvieracie potlače či ľahučké čipkou zdobené šaty, ktoré akoby boli odkazom na módu „westernových nevestincov“ – to všetko však fungovalo až prekvapivo kompaktne. A tentoraz to klincovali naozaj vydarené doplnky.

Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Foto: BABUSIK Dominik
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018.

Typickú mikloškovskú základňu nepochybne oslovia najmä vesty s prepásaním, ale aj strapcami zdobené sukne či čipkovaný model večerných šiat po zem. Tentoraz si však trúfam tvrdiť, že dizajnér má veľké šance rozšíriť svoju klientelu aj o nových zákazníkov. O tom, že tento zámer má, niet pochýb. Konieckoncov, už v prvej časti prehliadky, minilínii pod názvom MKLSK sa snažil reflektovať aj potreby mladšej klientely, ktorá si dnes (áno, aj na Slovensku) môže dovoliť dizajnérske kúsky.

S použitím skratky dizajnérovho mena ako kľúčového prvku (priznávam, práve pričasté využívanie vlastného mena je pre mňa najdiskutabilnejší prvok v autorskej móde Fera Mikloška) športovej stret-wearovej kolekcie pracoval na čierno-bielej palete bavlny a bavlnených úpletov v podobe predĺžených mikín s odhalenými ramenami, či detailmi strapcov, pridal plisované sukne a detaily v podobe čipky či korálikov. „Tie sú typicky mikloškovské,“ komentoval neskôr. Či však bude v podobnej estetike aj pokračovať, vraj ukáže čas.

Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018.... Foto: BABUSIK Dominik
Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Modelka na prehliadke Miklosko Jar-Leto 2018. Predvádza kúsok z kolekcie pod názvom MKLSK.

Vývoj na trhu s módou, kde si poslednú dobu najväčšie tržby na svoje konto pripisujú práve výrobcovia luxusnej športovej módy, naznačuje, že by možno mal. Aj polovica bratislavskej smotánky oblečená do „deravých mikín“ od Čecha Jakuba Polanku svedčí v prospech tohto kroku. Na druhej strane je strane je však dobré si uvedomiť, že aj tento trh sa raz presýti. Mikloško bude mať výhodu, že sa dokáže vrátiť práve k tomu, čím roky u svojich zákazníkov boduje. Ak to bude mať zároveň aj takú hravú a súčasnú podobu, ako v utorok večer, má vyhraté nielen ako tvorca, ale aj podnikateľ s módou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #móda #country #Fero Mikloško #Miklosko Fashion Design #jar-leto 2018

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...