Obhrýzate si nechty? Nože s tým prestaňte!

Suchá kožtička pri nechte, alebo zádrhel? Odhryznem ho! Ak sa toto raz naučíte, ťažko si budete od tohto zlozvyku odvykať.

25.04.2018 11:00
shutterstock 533259373 Foto:
Pravidelné obhrýzanie nechtov spôsobuje, že pomalšie rastú, lámu sa a sú nerovnomerne dlhé.
debata (1)

Nielenže to zle vyzerá, keď dospelá žena prikladá zuby k nechtom, je to aj nehygienické. Obhrýzaním nechtov prehĺtame aj veľa baktérií, ktoré neskôr putujú v čreve a v najhoršom prípade môžu spôsobiť infekciu. Okrem toho, obhrýzané nechty vyzerajú hrozne a neustále ich skrývať pred verejnosťou je tiež veľmi vyčerpávajúce. Kanadský výskumný tím zistil, že predovšetkým perfekcionisti majú sklony k tomuto zlozvyku. Patríte k nim?

Tipy, ako sa tohto nepekného zlozvyku zbaviť:

Uvedomte si to
Uvedomte si, že si obhrýzate nechty. To je prvý krok k „vyliečeniu“. Mnohí si „žujú“ svoje nechty roky, a to úplne nevedomky. Poproste priateľa, kolegov, rodinu či kamarátov, aby vás upozornili na to, keď to budete znova robiť. V odvykaní veľmi nápomocné.

Starajte sa o ne
Keď čítate tento článok, hoďte očkom na svoje nechty. Pravidelné obhrýzanie spôsobuje, že pomalšie rastú, lámu sa a sú nerovnomerne dlhé. Doprajte si preto, najlepšie profesionálnu manikúru, posilnite nechty krémom a olejčekom a pri ďalšom impulze priložiť prst k ústam, vezmite do rúk radšej ceruzku. Pri pestovaných nechtoch máte menej príležitostí na zámienku okusovania, pretože zádrhely jednoducho nemáte.

Rozptýľte sa
Žuvačka môže zatiaľ slúžiť ako náhrada okusovania. Aj antistresová loptička na pracovnom stole môže pôsobiť ako dobrá zbraň. Zamestná ústa aj prsty.

Horká tinktúra
Tinktúry alebo laky s horkou príchuťou môžete zohnať v lekárni alebo v drogérii. Chutia odporne, takže automaticky zabránia tomu, aby ste prsty znova priložili k ústam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nechty #zlozvyk #baktérie #manikúra #žuvačka #obhrýzanie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...