Ruský návrhár Slava Zajcev bojuje proti sivosti v móde

V roku 1963 Slavu Zajceva francúzsky časopis Paris Match označil za sovietskeho Christiana Diora.

15.04.2018 17:00
Slava Zajcev Foto:
Slava Zajcev ani vo svojich 80 rokoch neprestal bojovať proti ,,všednej sivosti".
debata (1)

Ruský návrhár sa preslávil vo svete svojimi šatami so žiarivými motívmi tradičných ruských šatiek. Vo svojich 80 rokoch hovorí, že neprestal bojovať proti „všednej sivosti“, ale vo svojom Dome módy v centre Moskvy, sám prijal redaktora agentúry AFP v čiernom. Zajcev počas svojej kariéry vytvoril viac ako tisíc modelov. „Svojimi šatami by som mohol zaplniť celé Červené námestie,“ žartuje tento cár sovietskej módy, ako ho v roku 1988 pomenoval časopis Vogue.

Zajcev spomína na svoje detstvo v meste Ivanovo. „Keď som bol malý, naučila ma matka vyšívať, aby som sa netúlal bezcieľne po uliciach. Po večeroch sme s kamarátmi trhali kvety na Leninovej triede, aby sme ich kreslili a potom vyšívali. Tak som vstúpil do sveta umenia,“ zveruje sa návrhár. Pochádza zo skromných pomerov a najprv študoval na strednej technickej škole so zameraním na chémiu, potom začal študovať na Textilnom inštitúte v Moskve, kde študovali budúci technici textiliek. Na prestížne univerzity sa nemohol dostať, pretože jeho otca počas vojny zajali Nemci a po vojne ho sovietsky režim považoval za zradcu. Bol odsúdený na desať rokov nútených prác.

Zajcev pracuje s najmodernejšími počítačmi, aby... Foto: Reuters
Slava Zajcev Zajcev pracuje s najmodernejšími počítačmi, aby vytváral nové ornamenty na svoje látky.

V roku 1962 sovietske úrady Zajcevovi zakázali jeho prvú kolekciu pracovného oblečenia pre robotníčky so sukňami inšpirovanými kvetinovými motívmi tradičných ruských šatiek a s pestrofarebnou obuvou. „Farby boli príliš živé a kontrastovali so všednou sivosťou, keď sa nikto nemohol líšiť od ostatných,“ hovorí. Kolekcia však vzbudila záujem západných médií. V roku 1963 Paris Match ako prvý časopis na Západe predstavil Zajceva ako priekopníka sovietskej módy. Zajceva však kvôli jeho kontaktom so západnými návrhármi sledovala KGB a nesmel opustiť krajinu. Jeho prvé kolekcie cestovali do zahraničia samy. „Nechápal som to. Aké štátne tajomstvo by som tak mohol svojim zahraničným kolegom prezradiť?“ podotýka. S pohnutím však spomína aj na svoje prvé cesty do zahraničia, kde bolo všetko iné, vrátane toho, ako sa ľudia obliekali. „Žiadna sivá, žiaden smútok a žiadne klišé,“ vraví.

V roku 1966 ho v Bulharsku francúzsky návrhár Pierre Cardin vzal do kasína. „Dal mi päť dolárov, a ja som ich hneď prehral. On vyhral 50, neskôr 500. Peniaze priťahujú peniaze, povedal mi vtedy. A my sme ich šli minúť do reštaurácie,“ spomína Zajcev. „Mňa však peniaze nezaujímali, aj dnes ma nechávajú ľahostajným,“ dodáva.

Ani ako osemdesiatročný nespí viac ako päť hodín denne a pracuje s najmodernejšími počítačmi, aby vytváral nové ornamenty na svoje látky. K jeho zákazníkom patria ruské filmové hviezdy a speváci. Obliekal aj bývalú manželku Vladimira Putina Ľudmilu. V novembri predstavil v Moskve svoju kolekciu na tohtoročnú jar a leto, v ktorej použil sofistikované technológie numerickej tlače textilu, aby vyrobil látky inšpirované šatkami z mestečka Pavlovskij Posad, ležiaceho východne od Moskvy. Druhá časť jeho kolekcie z hodvábu a zamatu je venovaná štýlu newlook Christiana Diora zo 40. rokov. A čo radí Zajcev ženám? „Deravé rifle a tenisky hoďte do koša a oblečte si sukňu a topánky na podpätku.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #farebnosť #Christian Dior #Slava Zajcev #ruská móda

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...