5 vzácnych pomocníkov pleti

Rumanček tak ako mnohé ďalšie byliny má vrásky redukujúce či protizápalové a upokojujúce účinky na pleť.

08.04.2018 16:00
Rumanček pravý Foto:
Rumanček pravý
debata

Rumanček pravý

obsahuje alfa-bisabolol, ktorý sa podieľa na redukcii jemných línií a vrások v procese hojenia kože. Má protizápalové a upokojujúce účinky na pleť, ktorá je začervenaná, podráždená alebo dokonca poranená. Odvar z rumančeka je skvelým tonizujúcim prípravkom pri čistení pokožky a funguje aj proti opuchom, čo môžete vyskúšať napríklad aplikáciou vrecúšok vylúhovaného rumančeka.

Nechtík lekársky

jeho účinky sa osvedčili v mnohých krémoch či mastiach, ktoré pôsobia protizápalovo a hojivo. Má antibakteriálne vlastnosti, a preto je skvelý aj pri hojení poškodenej, poranenej alebo popálenej pokožky. Oceníte ho aj pri koži spálenej od slnka. Výťažky (olej) z neho sa často využíva aj pri liečbe ekzémov.

Levanduľa lekárska

spájame si ju najmä s aromaterapiou, ale účinky tejto bylinky dokážu pokožke priniesť aj nečakané benefity. Má antioxidačné účinky, podieľa sa na zjemnení vrások a hojení jaziev a tiež dodáva pokožke jas a zdravý vzhľad. Využiť ju v domácej opatere môžeme prostredníctvom olejového výťažku pridaného do domácich masiek či kozmetických produktov. Môžeme ju však aj popíjať a jej účinky časom vnímať zvnútra smerom von – pleť sa upokojí, zlepší, rozjasní.

Ďatelina červená

mnohí ani netušia, že s touto rastlinou pracujú lekári už roky pri liečbe dráždivej, šupinatej a suchej kože, ktorá vyvoláva nepríjemné pocity pnutia či svrbenia. Základom je schopnosť rastliny eliminovať toxíny, ktoré v tele (a pokožke) spôsobujú zápalové procesy. Môže sa popíjať ako čajový výluh, ale vhodné je tiež ju aplikovať lokálne na postihnuté miesta. K dispozícii sú potom napríklad olejové tinktúry s výťažkom z nej.

Mäta pieporná

má skvelé antiseptické účinky, zmierňuje opuchy a svrbenie a pôsobí protizápalovo. Využijete ju v prípade, ak máte problematickú pokožku – mäta sa preukázala ako skvelý bojovník s akné, využíva sa najmä lokálne na postihnuté miesta. Pri mäte však treba byť zároveň opatrný – vďaka svojmu zloženiu môže pôsobiť príliš agresívne na citlivú a suchú kožu. Vtedy sa jej vyhnite.

Domáca sila bylín a pary

Jednou zo skvelých techník na absorbovanie účinkov liečivých rastlín do pokožky je naparovanie sa. Hoci zvyčajne ho využívame v časoch chrípky či nádchy, keď potrebujeme prečistiť dýchacie cesty, horúca para a jej pôsobenie na pokožku má ďalšie dôležité účinky. Para otvára upchaté póry a umožňuje koži dýchať, uvoľňuje nečistoty, ktoré je potom ľahšie odstrániť a prípadne pokožke hĺbkovo vyčistiť (to často využívajú aj kozmetické salóny) a tonizovať. Svaly na tvári sa uvoľnia, vrásky vypnú a drsnejšia koža zjemní. Ak do horúcej pary pridáte aj hrsť sušených bylín, zlepšíte ich prenikanie do pokožky, dodáte jej jasnejší a zdravší vzhľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rumanček #levanduľa #mäta #ženský magazín MiA #ďatelina #nechtík

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...