Jarná príroda posiela pomocníkov pre pokožku

S dotykmi slnka sa zazelenajú lúky či rozkvitnú záhrady. V týchto dňoch môžeme uprieť zrak aj k sile prírody v starostlivosti o našu krásu. Vedeli ste, čo všetko dokážu bylinky?

03.04.2018 15:00
jar, príroda, krása Foto:
Pomocou správnych byliniek sa dá bojovať s akoukoľvek pokožkou.
debata

Trend prírodných výrobkov a hľadanie nezávadných alternatív v starostlivosti o pokožku priviedol mnoho žien k výberu špecifických kozmetických produktov. Samozrejme, je múdre investovať do ošetrenia s prírodným zložením. Niekedy by sme sa však mohli zamyslieť nad tým, či nie je vhodnejšou alternatívou vyskúšať to s návratom až celkom „ku koreňom“.

Z obchodu či priamo z lúky?

Časy, keď babky-bylinkárky rozdávali po dedine správne rastlinky na neduhy tej či onej rodiny, sú možno už dávno preč. Nemožno však tvrdiť, že by ľudstvo na rastliny zanevrelo. Skôr naopak. Ich liečivou silou a benefitmi sa aj dnes zaoberajú celé vedecké tímy. Najmodernejšie produkty medicíny, ale aj kozmetiky často pracujú s výťažkami celkom „obyčajných“ darov prírody ako je rumanček, levanduľa, púpava, žihľava a mnohé ďalšie.

V prírode sa ukrýva takmer každé riešenie – pomocou správnych byliniek sa dá bojovať s kožou suchou či mastnou, hojiť rany, upokojovať podráždenie alebo začervenanie, ba dokonca chrániť pred slnkom a v neposlednom rade tiež zabojovať s predčasným pôsobením vrások.

Je možno celkom pochopiteľné, že rýchle životné tempo nás prirodzene vedie k pultu s krémikom, kde je na obale nakreslená bylinka namiesto toho, aby sme si pravidelne robili doma vlastné odvary, masky či napríklad tinktúry, ktoré pôsobia na pleť. Odrádzať vás nebudeme – jedno však pripomíname – telo sa vám odmení ešte viac, ak nebudete do seba investovať len kvalitu, ale aj čas.

Súkromné rituály krásy

Príprava bylín v starostlivosti o pleť (ale aj vlasy či telo) v domácom prostredí pomáha vytvárať akýsi intímny obrad. Nesúvisí len s fyzickým aspektom celého procesu, často ho môžeme spojiť aj s akýmsi meditatívnym uvoľnením a psychickým zrelaxovaním. V súvislosti s využitím bylín sa veľmi často hovorí aj o aromaterapii. Hoci primárne sa aromaterapia realizuje s pomocou vonných a éterických olejov, sušené či čerstvé rastliny, ktoré rozvoňajú miestnosť, kúpeľňu alebo napríklad vašu spálňu, kam sa uložíte počas svojich chvíľ skrášľovania, nepochybne zafungujú tiež.

Pomocou použitia bylín pri domácich rituáloch krásy sa uvoľňuje a regeneruje telo aj myseľ. Možností, ako si takéto chvíle užiť, je viacero. Popri klasických maskách a tonizačných vodách či výluhoch, ktorými si oplachujete kožu , sa tešia popularite najmä výslovne relaxačné techniky. Reč je o bylinkových kúpeľoch, prípadne naparovacích sedeniach, aplikácii rastlinných zábalov spojených s regeneračnými pauzami na spánok či počúvanie hudby.

Samozrejme, dnes sa už veľmi populárne stali podobné procedúry na profesionálnej báze. Aj so stopercentne prírodnými produktmi, ktoré pri nich kedysi chýbali. Ak sa teda chcete len nechať maznať, stačí si dôkladne pozrieť ponuku kozmetických salónov na internete a už len vybrať ten správny. Na jednu vec však určite aspoň počas jarných dní dbajte – bylinkám nehovorte nie, ich sila vás prekvapí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #kozmetika #pokožka #ženský magazín MiA #ošetrenie pleti

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...