Domáca história v detailoch pánskej módy: Modrotlač láka unikátnosťou

Modrotlač je jednou z techník, ktorá bola kedysi na Slovensku nesmierne populárna. Dnes prežíva len vďaka dvom mužom, modrotlačiarom. Jeden z nich, Matej Rabada, s úspechom posunul historické dedičstvo aj k masovému konzumentovi.

21.03.2018 11:00
debata
Matej Rabada s limitovanou kolekciou pánskych... Foto: OZETA
Matej Rabada Matej Rabada s limitovanou kolekciou pánskych doplnkov, ktoré vznikli s technikou farbenia modrotlačou.

Rabada sa už minulý rok stal víťazom súťaže Zlatá Fatima na podujatí Trenčín Mesto módy v kategórii handmade tvorba. Práve tam sa dostal aj do prvého kontaktu so zástupcami známej slovenskej odevnej značky Ozeta.

Nápad na spoluprácu znel vraj od prvého momentu vzrušujúco. Šikovného farbiara však prekvapilo, keď sa značka napokon ozvala aj s konkrétnou ponukou. Výsledok sa už v týchto dňoch dostal aj do vybraných predajní, keď Rabada vytvoril pre slovenského výrobcu pánskej konfekcie limitovanú kolekciu doplnkov z modrotlače.

„V minulosti bola modrotlač charakteristická pre dámsku módu a interiérové doplnky. Presah, ktorý sme mohli urobiť aj do pánskej módy, ma nadchol,“ hovorí tvorca, ktorý na sériu kravát, motýlikov či vreckovky do náprsného vrecka na saku, použil motív z oravského prostredia – našiel ho v oravskom múzeu a jeho pôvod sa datuje až do roku 1860.

Pozitívne je, že výsledok pôsobí súčasne – decentnosť jemného vzoru na modrom podklade sa dokáže zapojiť do pánskej módy najmä v jemne športovejšom stylingu, či už v spojení so športovejšími strihmi a materiálmi na sakách a oblekoch a pri ich tónovaných farebných verziách v šedej, modrej a tmavomodrej farbe.

Kravata z limitovanej kolekcie modrotlače od... Foto: OZETA
Kravata z limitovanej kolekcie modrotlače od Mateja Rabadu. Kravata z limitovanej kolekcie modrotlače od Mateja Rabadu.

Rabada poznatky k tomu, ako vlastne s modrotlačením začať, hľadal niekoľko mesiacov – dôvodom je aj fakt, že modrotlač na Slovensku na istý čas takmer úplne zanikla. Technika farbenia má svoje jasné postupy – v minulosti si však každý farbiar veľmi starostlivo strážil recept na farbenie a jednotlivé pomery. „Trvalo mi polroka rešeršovania, kým som sa dopracoval k nejakým poznatkom. Ale ďalší polrok sa odohrával v zmysle pokus-omyl, aby som sa dopracoval k technike, ktorá dokáže byť na materiáloch stála a zároveň zachováva prvky danej tradície farbenia,“ uviedol Rabada, ktorého prsty zdobí typický modrastý nádych.

Tvorba látok s modrotlačou je časovo náročná a priznal, že aj tvorba limitovanej kolekcie bola náročnou, no zároveň skvelou prácou. Zástupcovia slovenskej odevnej značky zverili Rabadovi tvorbu produktu od začiatku až po koniec. Okrem farbenia plátna sa teda nakoniec pod jeho vedením odohrávalo aj samotné šitie. To si však už vzala na starosť jeho snúbenica Veronika Galášová.

Priznala, že zabrať jej dala najmä výroba motýlikov a kravát. „Ušitie jednej kravaty trvá niečo cez dve hodiny: najprv je potrebné dopasovať vzor do strihu, vystrihnutý diel vystužiť, prišiť podšívku, zošiť to, prevrátiť naruby, zažehliť a na záver ručne prišiť štítok tak, aby nebol viditeľný šev,“ vysvetlila. Aj táto ručná práca je však dôvodom, prečo je kolekcia limitovaná a cenovo nastavená trochu vyššie než zvyčajne.

Jej produkcia prebehla celá na Slovensku, rovnako, ako to je v prípade všetkých výrobkov odevnej značky s bezmála 80-ročnou históriou na slovenskom trhu. Či osloví tradičného domáceho zákazníka, alebo pritiahne aj pozornosť nových a mladších konzumentov módy – najmä tej, ktorá vzdáva hold aj slovenskej histórii – sa ukáže už v najbližších dňoch.

Ako vzniká látka s modrotlačou?

Príprava 10 metrov so šírkou 140 cm trvá približne 8 hodín. Samotná tlač zaberie zhruba 3 hodiny, v závislosti od vzoru, farbenie trvá 1,5 hodiny a prepieranie vo vode a kyseline ďalších 3,5 hodiny. Z týchto 10 metrov je následne možné vyrobiť približne 100 motýlikov. Plátno zrie 3 – 14 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #návrat #história #spojenie #modrotlač #Matej Rabada

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...