Štyri vlasové mýty, na ktoré môžete hneď zabudnúť

Áno, či nie? Je prirodzené sušenie vlasov lepšie ako fénovanie? Rastú vlasy rýchlejšie, ak ich často striháme? Vzniknú lupiny len pri suchej vlasovej pokožke?

05.03.2018 14:00
vlasy, starostlivosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mýtus č. 1: Sušenie je lepšie ako fénovanie

Pravda: Štúdia zistila, že fénovanie napáda povrch vlasov. Ale na rozdiel od mienky, že by bolo lepšie sušenie na vzduchu, štúdia tiež ukázala: Kto si vlasy necháva prirodzene vyschnúť, poškodzuje ich. Pretože čím dlhšie sú vlasy v kontakte s vodou (v tomto prípade asi hodinu, kým vyschnú), tým viac „napučia“. Najlepším kompromisom je vysušiť ich len na 75 percent, fén nastaviť na nízku teplotu.

Mýtus č. 2: Lupiny sú príznakom suchej vlasovej pokožky

Pravý opak! Lupiny sú najčastejšie spôsobené niektorou formou kvasinkových baktérií, ktorým sa zvlášť dobre darí v olejovom prostredí. Aby sa obnovilo prirodzené pH našej vlasovej pokožky, mali by sme zvoliť špeciálny šampón proti lupinám.

Mýtus č. 3: Keď si striháte vlasy raz za 6 týždňov, porastú rýchlejšie

Rast vlasov sa deje na pokožke hlavy, nie na končekoch. Takže to, ako často striháte končeky, nemá nič spoločné s rýchlosťou, akou porastú. Dôvod, prečo by ste napriek tomu mali pravidelne chodiť ku kaderníkovi: Pravidelné ošetrovanie vlasov zabraňuje rozdvojovaniu končekov a lámaniu vlasov – nočná mora všetkých, ktorí túžia po pekných dlhých vlasoch.

Mýtus č. 4: Máte stres? Ošediviete rýchlejšie

Či ošediviete (ne)skoro, určuje genetika a proces starnutia. Čím sme starší, tým produkujeme menej melanínu (molekuly, zodpovedné za farbu vlasov). To vedie k tomu, že naše vlasy pôsobia sivo (menej melanínu) alebo bielo (vôbec žiaden melanín). Stres vôbec nespôsobuje skoré šediny, má však negatívny vplyv na kvalitu vlasov. Počas náročného obdobia môže prísť k vypadávaniu vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #genetika #lupiny #fénovanie #šedivé vlasy #končeky vlasov

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...