Kedy je starostlivosti o pleť už priveľa? Odborníci radia, čomu sa vyhnúť

Hoci starostlivosť o pleť je základom pre to, aby sme spomalili jej starnutie a zlepšili jej kondíciu, aj pri nej platí, že zlatá stredná cesta je tá najsprávnejšia.

23.02.2018 07:00
krása, pleť, vlasy Foto:
Problém je, že niekedy to so starostlivosťou o pokožku preháňame.
debata

Viacero odborníčok sa zhoduje, že niektorí ľudia (v tomto prípade skôr ženy) sa venujú svojej pokožke až tak intenzívne, že jej to môže v konečnom dôsledku uškodiť. „Nič sa nemá preháňať. Niektoré ženy sa o seba starajú až príliš. Majú veľa prípravkov na rôzne partie pleti, takže pleť potom môže reagovať chaoticky a byť podráždená. Platí to najmä pri citlivej pokožke,“ hovorí korektívna dermatologička Yvonne Bergerová z BcD Clinic.

Na pleti, samozrejme, po rokoch vidieť, či sa o ňu človek staral alebo nie. Nič sa však nemá hnať do extrému. Korektívna dermatologička Martina Neradová z Medicom Clinic hovorí, že sa v praxi stretáva s hraničnými momentmi. „Stretávam sa s prehnanou starostlivosťou o pleť, ktorá niekedy môže viesť až k vyprovokovaniu niektorých ochorení (napríklad periorálnej dermatitídy),“ tvrdí Neradová. „Ideálne je čistiť pleť ráno a večer a ošetrovať ju krémami podľa veku,“ odporúča.

Najmä pri čistení, ktoré je pre kožu kľúčové, si však treba dávať pozor na to, ako postupujete. „Nemalo by pokožku dráždiť, inak dochádza k narušovaniu jej povrchovej ochrannej vrstvy, čo sa následne prejaví dehydratáciou, presušovaním či naopak zvýšeným mastnením,“ hovorí lekárka Svenja Mollgaard z oddelenia výskumu a vývoja značky Nivea.

Základom je voliť vhodný prípravok k typu pleti a pokiaľ to nevyžaduje váš životný štýl, alebo profesia, postupovať len vo frekvencii klasického ranného a večerného čistenia. Pri senzitívnej pleti je dobré vyhýbať sa prípravkom s obsahom dráždivých látok.

V neposlednom rade veľmi dôležitá vec, ktoré by ste si mali uvedomiť pri starostlivosti o kožu, je tiež stabilné používanie jednej značky či typu produktov. „Kozmetiku by sme nemali meniť príliš často. Jej účinky sa prejavia najskôr za štyri až šesť týždňov,“ upozorňuje dermatologička Bergerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #starostlivosť #koza #pleť #mladosť #extrém

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...