Ako súvisí fajčenie s celulitídou?

Až 80 percent žien trápi celulitída. Postihuje štíhle ženy aj tie, ktoré sú "pri tele".

20.02.2018 13:00
celulitída Foto:
Celulitída naša každodenná...
debata

Pre celulitídu existujú genetické predpoklady, ale niektoré zlozvyky prejavy tohto ochorenia zhoršujú. Patrí k nim napríklad aj fajčenie. Prečo je to tak? Nikotín obsiahnutý v cigaretách zužuje cievy a negatívne ovplyvňuje metabolizmus. A práve to zhoršuje aj prejavy celulitídy. Ďalším negatívom nikotínu je aj to, že poškodzuje kolagénové vlákna a tie strácajú svoju silu. Kolagénové a elastínové vlákna v koži už nie sú napnuté tak, aby koža vyzerala na pohľad hladko. Prirodzená pružnosť kože sa postupne sráca a prejavy celulitídy sa zhoršujú.

Okrem nikotínu majú na prejavy celulitídy vplyv aj alkohol, stres, zlá strava či nedostatok pohybu. Práve pohyb sa javí ako kľúčovým faktorom v boji s nepeknou pomarančovou kožou. Za výrazného „zabijaka“ celulitídy je považovaný aj vitamín C. Práve ten je dôležitý pri tvorbe kolagénu, nezabúdajte preto voliť v strave potraviny, ktoré sú na „céčko“ bohaté – aktuálne je sezóna citrusových plodov.

Účinnou zbraňou je aj špeciálna masáž – lymfodrenáž. Lymfa odvádza z tela škodliviny a keď sa masážou rozprúdi, škodliviny sa z tela uvoľnia, čo môže mať dosah aj na vzhľad pokožky, tým pádom aj na celulitídu. Je však dôležité podstupovať lymfodrenáž pravidelne, aby k nejakej viditeľnej zmene na pomarančovej koži skutočne prišlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #celulitída #vitamín C #cigarety

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...