Tmavé kruhy pod očami? Možno robíte jednu z týchto chýb

Milujeme spánok! Ale možno ho nemáme dosť. Toto sú ďalšie dôvody, prečo vznikajú tmavé kruhy pod očami.

22.02.2018 09:00
únava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jete pred spaním sladké alebo pikantné

Vyjedanie sladkostí pred spánkom sú preňho jedom. Štúdia, zverejnená v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine potvrdila, že potraviny, bohaté na nasýtené mastné kyseliny alebo cukor, vedú k nepokojnému a prerušovanému spánku. Vyhýbajte sa aj pikantným jedlám. Často spôsobujú reflux, ktorý sa krátko po uložení do postele ešte zhorší.

Jete v nesprávnom čase

Ak sa vyhýbate pikantným a sladkým pred spaním, váš spánok bude negatívne ovplyvnený aj v prípade, ak budete jesť príliš neskoro. Vaše telo je v tom prípade zamestnané trávením. Pravidlo, ktorého sa oplatí držať: Zjedzte posledné jedlo tri hodiny pred spaním. Ak musíte niečo zjesť, stoj čo stoj, potom len niečo ľahké.

Pijete viac ako dva poháre vína

Všetci poznáme výhody, ktoré prináša pohár či dva červeného vína. Budeme ospalí, spánok príde rýchlejšie a bude hlbší. Avšak pozor, viac ako dva poháre majú opačný efekt. Príliš veľa alkoholu zhoršuje kvalitu spánku, fáza hlbokého spánku sa skracuje. Výsledkom je nepokojná noc a hlboké kruhy pod očami.

Pijete príliš veľa vody

Piť by sme mali dva litre vody počas dňa. Ale nie najviac pred spaním, často potom chodíme v noci na záchod, čo logicky spôsobí problémy so spánkom.

Nemáte rutinu

Jeden večer padnete do postele o 22. hodine, nasledujúci „ťaháte“ do tretej do rána, cez víkend sa snažíte všetko dohnať. Zlá správa je, že spánok sa nedá dohnať. Hlboký a ozajstný spánok potrebuje rutinu, aby sa nastavil biorytmus. Znamená to, že spávať by sme mali chodiť každý deň v približne rovnakom čase.

Horúca sprcha pred spaním

Horúca sprcha, pyžamo a marš do postele! Hoci to znie lákavo, je to zlý plán. Aby sme zaspali, naše telo musí najprv znížiť teplotu, čo bude po horúcej vani či sprche zložitejšie. Dve hodiny pred spaním sa preto už radšej nesprchujte. A keď, tak vlažnou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #cukor #kruhy pod očami #biorytmus #horúca sprcha

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...