Dokázané! Náš mozog nás klame pri vnímaní vlastného tela

Čo sa týka sebavedomia, náš mozog je poriadne zákerný. Istá štúdia dokázala, že naše telo nevidíme, aké v skutočnosti je.

13.02.2018 13:00
nahota, zrkadlo, intimity Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ste na omyle!

Často chodíte do fitnesštúdia, jete veľa ovocia a odopierate si sladké – pri pohľade do zrkadla sa cítite dobre a máte pocit, že badáte prvé úspechy? Ste na omyle! Náš mozog nás totiž permanentne klame, keď sa pozeráme na seba do zrkadla. Zistili to autori austrálskej štúdie. Naše vlastné vnímanie tela je vždy narušené, takže často sa vidíme štíhlejšie, ako sme.

71 ženských fotografií

Štúdie University of Western Australia sa zúčastnilo 103 mladých žien. Ich úlohou bolo prezrieť si 71 fotografií rôznych ženských tiel. Po každej jednej mali účastníčky ohodnotiť dámu podľa „bodyline“. Je to škála, v ktorej sa hodnotí nadváha a podváha. Ukázalo sa, že hodnotenie žien na fotografiách záviselo od predchádzajúcej fotografie. Ak sa účastníčky pozreli na fotografiu ženy s normálnou hmotnosťou, hodnotili aj nasledujúcu ženu s nadváhou ako ženu s normálnou hmotnosťou.

Telo posudzujeme pomocou spomienok

Hodnotíme svoje vlastné telo pomocou spomienok na časy, keď sme boli tučnejšie alebo štíhlejšie. Samozrejme, je to problém, v prípade, že sme pribrali, vidíme sa stále tak štíhlo, ako predtým. V takom prípade máme sklony zabudnúť na zdravý životný štýl, poľaviť a dopriať si každý deň nejakú tú sladkosť.

Žite zdravo a hýbte sa!

Platí to však aj v opačnom garde. Ak sme boli dlho obézni, budeme sa vnímať ako obézni aj neskôr, keď sa nám úspešne podarí schudnúť. Žiaľ, vedci ešte nevidia riešenie tohto nesprávneho vnímania. Veďte zdravý životný štýl, športujte a nič nepokazíte!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #chudnutie #nadváha #spomienky #sebavedomie #zrkadlo

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...