Tisícky hodín práce na šatách haute couture! Toto je 10 naj kreácií z Paríža

Parížska móda haute couture dvakrát ročne láka pozornosť celého sveta, prevažne však módnych nadšencov a fajnšmekrov, ktorí dokážu doceniť šaty ako hotové umelecké dielo.

25.01.2018 16:06
Modelka na prehliadke Ralph & Russo Haute... Foto: ,
Prehliadka Ralph & Russo Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.
debata

Hoci trendom je priblížiť couture súčasnosti a modernému konzumentovi, ručná práca sa rovná dielu majstrov aj tentoraz.

Na parížskych mólach sa počas uplynulých dní odprezentovali najznámejšie módne domy, ktoré sú francúzskou módnou komorou pripustené k prezentovaniu kolekcií couture. S napätím a nadšením sa čakalo najmä na tie najslávnejšie mená ako Chanel, Christian Dior či Valentino.

Modelka na prehliadke Ralph & Russo Haute...
Prehliadka Ralph & Russo Haute Couture Jar-Leto...
+46Modelka na prehliadke Ralph & Russo Haute...

Výber 10 najzaujíma­vejších kreácií nájdete na konci článku!

Práve posledný menovaný, módne ateliér pod vedením dizajnéra Pierpaola Piccioliho očaril azda najviac – jeho couture totiž nebola len o trblietavých výšivkách, hodinách práce na ručne zdobenej čipke či pierkach, ktoré po jednom našívajú trpezlivé vyšívačky tak ako v dielni Chanel. Valentino očaril strihovými formami, pracoval s materiálom a pohrával sa architekturálne s jednotlivými proporciami ženského odevu. Nehovoriac o tom, že servíroval aj mimoriadne príťažlivé farebné kombinácie.

Keď sa už spomínajú pierka, tie si vzali tento rok doslova nadvládu nad couture kolekciami – objavili sa všade, konieckoncov aj u samotného Valentina na klobúkoch, ktoré pri pohybe modeliek pripomínali v mori sa vznášajúce medúzy. Pštrosie perie však malo nadvládu najmä v kolekcii ateliéru Elie Saab, nechýbalo u Givenchy či Elieho Saaba, ktorý kombinoval ľahučké vlásočnice peria s krištáľovými výšivkami a bohatým zdobením na tenučkých podkladoch z tylu alebo luxusnej čipky.

zväčšiť Modelky počas záverečného defilé na prehliadke... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelky počas záverečného defilé na prehliadke Christian Dior Haute Couture Modelky počas záverečného defilé na prehliadke Christian Dior Haute Couture v Paríži.

Podľa módnych odborníkov bola jedným z výnimočných momentov couture týždňa aj prehliadka značky Givenchy. Prvýkrát couture kolekciu predviedla nová dizajnérka Clare Waight Keller a jej debut bol úchvatnou kombináciou majstrovstva strihu, ručnej práce a moderných techník. Do odevov zapojila prvky ako latex či plast.

U značky Dior nepochybne zaujala farebná paleta vo výraznej čierno-bielej farebnice a pocta surealizmu, ktorá sa pretavila do doplnkov, ale aj klietkovaného motívu – použitého na topoch, živôtikoch, ale aj sukniach či napríklad náušniciach. Trošku sklamaním bola nová kolekcia Armani Privé, v ktorej taliansky návrhár Giorgio Armani stavil na architekturálnu prácu s materiálom a riasenie látky tak, aby vytváralo zaujímavé proporcie. Farebnosť a dĺžky však úplne nefungovali. Tradične ľúbivé večerné modely, ktoré sa nepochybne objavia už čoskoro na červených kobercoch, ponúkli zase ateliéry ako Ralph & Russo, Elie Saab či Zuhair Murad.

Valentino

Modelka na prehliadke Valentino Haute Couture... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Modelka na prehliadke Valentino Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Valentino Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Chanel

Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Christian Dior

Modelka na prehliadke Christian Dior Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke Christian Dior Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Christian Dior Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Schiaparelli

Modelka na prehliadke Schiaparelli Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke Schiaparelli Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Schiaparelli Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Elie Saab

Modelka a bývalá Miss Slovensko Kristína... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka a bývalá Miss Slovensko Kristína Činčurová na prehliadke Elie Saab Haute Couture Modelka a bývalá Miss Slovensko Kristína Činčurová na prehliadke Elie Saab Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Givenchy

Modelka na prehliadke Givenchy Haute Couture... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Modelka na prehliadke Givenchy Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Givenchy Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Zuhair Murad

Modelka na prehliadke Zuhair Murad Haute... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke Zuhair Murad Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Zuhair Murad Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Armani Privé

Modelka na prehliadke Armani Privé Jar-Leto... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Modelka na prehliadke Armani Privé Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Armani Privé Jar-Leto 2018 v Paríži.

Viktor & Rolf

Modelka na prehliadke Viktor & Rolf... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Modelka na prehliadke Viktor & Rolf Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Viktor & Rolf Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

Ralph & Russo

Modelka na prehliadke Ralph & Russo... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Modelka na prehliadke Ralph & Russo Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži. Modelka na prehliadke Ralph & Russo Haute Couture Jar-Leto 2018 v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Valentino #Givenchy #Paríž #Chanel #Elie Saab #haute couture #Christian Dior

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...