Suchej pleti v zime pomôže aj príroda

Najčastejším kožným problémom v studených mesiacoch je dehydrovaná suchá pleť. Pomôcť jej môže správne volená kozmetická starostlivosť, ale veľa je aj vo vašich rukách.

23.01.2018 17:00
avokádo, pleť, výživa Foto:
Pomôžte svojej pleti prírodnými alternatívami.
debata

Zloženie jedálneho lístka či používanie prírodných prípravkov v starostlivosti o telo a tvár sa vypláca práve ľuďom, ktorých trápi problém citlivej a suchej pleti. Príroda ponúka množstvo alternatív, ako našej koži pomôcť.

Piť sa vyplatí

Leto nás prirodzene núti, aby sme dôkladnejšie dodržiavali pitný režim. Pri chladných mesiacoch roka sa pre nás príjem tekutín nestáva až taký dôležitý. Často naň zabúdame. Určite však nerobíme dobre. Voda je pre nás dôležitá po celý rok. Ak pokožka v zime čelí suchému pocitu, práve pravidelný pitný režim je jeden z prvých pomocníkov, za ktorým by ste mali smerovať. Veľa z nás má v zime menšiu chuť na pohár osviežujúcej studenej vody priamo z kohútika. Ak vám takáto voľba nechutí, nájdite alternatívu. Okrem ovocných štiav alebo teplých (ideálne však nesladených) čajov, ktoré môžete ochutiť citrónom alebo škoricou, môžete siahnuť aj po čírych polievkach – skvelé sú tiež vývary, ktoré navyše telu môžu priniesť aj zdraviu prospešný tuk.

Zima – ideálny čas na ryby či oriešky

Suchá pokožka, ktorá často pôsobí mdlo a sivo, je spôsobená nielen výkyvmi teplôt, ktoré telo denne v zime absolvuje. Dôvodom je často aj nedostatok živín v potrave. S nástupom chladných dní by ste mali určite posilniť v zložení vašej stravy prítomnosť zdravých a kvalitných tukov a potravín bohatých na vodu. Čo sa týka „hádveo“, kým v lete ju telu dodáte napríklad prostredníctvom melóna či uhorky, v zime môžete voliť citrusové plody. Okrem toho, že sú bohaté na vodu, majú aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý prirodzene pokožke pomáha k rozjasneniu a korekcii jemných línii a vrások. Neobchádzajte ani jablká, v prípade zeleniny zase rôzne druhy hlávkových zelenín. Veľmi dôležité sú však aj spomenuté tuky. Obsah zdravých omega mastných kyselín sa podpíše na sviežejšom vzhľade a pokožke, ktorá bude pôsobiť energickejšie. Dobré je pridať do zloženia denného menu napríklad oriešky, vajíčka, ale tiež ryby. Zima je ideálny čas na to, aby ste si ich dopriali aj viackrát do týždňa.

Aké prírodné oleje pomôžu pokožke?

  • kokosový olej alebo kokosový tuk, ktorý môžete votrieť priamo do pokožky
  • olivový olej sa vyplatí zaradiť do jedálnička, ale môžete s ním pripraviť aj niekoľko domácich masiek na suchú pleť
  • avokádový olej môžete použiť v kuchyni, ale aj na starostlivosť o pokožku v rámci skrášľujúcich kúr či masáži. Pomáha aj pri psoriáze alebo podráždenej a olupujúcej sa koži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #starostlivosť #kozmetika #suchá pleť #ženský magazín MiA #prírodné oleje

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...